Cadeaubon

Datum laatste wijziging: 17 juli 2020  |  Trefwoorden: , , ,

Inhoud

  1. Oude regeling
  2. Werkkostenregeling (WKR)
  3. Naslag
  4. Geldigheidsduur cadeaubonnen naar twee jaar

Oude regeling

Belast

Cadeaubonnen zijn belast, behalve als de cadeaubon is geschonken ter gelegenheid van een feestdag.

Eindheffing

De werkgever betaalt over een cadeaubon ter gelegenheid van een feestdag tot € 70 20% eindheffing. Is de waarde meer dan € 70 dan moet de werkgever gebruik maken van de regeling voor kleine verstrekkingen. In dat geval moet de werkgever tegen het gebruteerde tabeltarief eindheffing toepassen als de waarde in het economische verkeer maximaal € 136 per verstrekking is en in totaal maximaal € 272 per jaar. Zie voor meer informatie subrubriek Eindheffing.

Niet-werknemers

Geeft de werkgever aan uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers of een ZZP-er een cadeaubon ter gelegenheid van een feestdag, dan moet hij hiervoor een eindheffing betalen van 45% als de cadeaubon maximaal € 136 kost. Is de waarde hoger, maar maximaal € 272, dan is de eindheffing 75%.

Werkkostenregeling (WKR)

Belast of vrije ruimte

Hoewel de cadeaubon in de werkkostenregeling niet met name wordt genoemd, moet worden aangenomen dat de cadeaubon belastbaar inkomen is of ze vallen onder de vrije ruimte. Zie Werkkostenregeling, Overige kosten en voordelen in geld of natura onder forfait.

Naslag

Meer informatie is te vinden in Handboek Loonheffingen. Ga naar subrubriek Loon- en inkomstenbelasting en klik bij Handboeken Loonheffingen op het door u gewenste jaar Zie ook subrubriek Vouchers.

Geldigheidsduur cadeaubonnen naar twee jaar

De korte geldigheidsduur van veel cadeaubonnen voor bijvoorbeeld een etentje of een online winkel stoort veel consumenten. Naar aanleiding van een aangenomen motie door de Tweede Kamer, stelt het kabinet voor om de minimale geldigheidsduur van cadeaubonnen wettelijk van één naar twee jaar te brengen. Het concept wetsvoorstel gaat vanaf vandaag in internetconsultatie. (Bron: Fok, 16 jul. 2020)