30%-vergoedingsregeling    Abonnement krant 


Aandelenopties

Datum laatste wijziging: 22 maart 2018  |  Trefwoorden: Aandelenoptieregeling, Werkkostenregeling, Vrije ruimte, Beloningscomponenten

Inhoud

  1. Inleiding
  2. Regeling excessieve beloningen
  3. Oude regeling
  4. Werkkostenregeling (WKR)
  5. Naslag

Inleiding

Een aandelenoptierecht is een recht om een of meer aandelen of daarmee gelijk te stellen rechten te kopen in de vennootschap van de werkgever of in een vennootschap waarmee de werkgever is verbonden. Onder verbonden vennootschap wordt verstaan:
  • een vennootschap waarin de werkgever voor ten minste een derde gedeelte belang heeft;
  • een vennootschap die voor ten minste een derde gedeelte belang heeft in de werkgever;
  • een vennootschap waarin een derde partij voor ten minste een derde gedeelte belang heeft, terwijl deze derde partij ook voor minimaal een derde gedeelte belang heeft in de werkgever.
Regeling excessieve beloningen

Vanaf 2013 worden excessieve vertrekvergoedingen (vertrekbonussen) - ook in de vorm van aandelen - van € 531.000 en hoger belast met 75% heffing bij de werkgever, lees meer hierover in Vertrekvergoedingen (excessief).

Oude regeling

Loonheffing

Vanaf 1 januari 2005 moet de werkgever loonheffingen berekenen over het werkelijk gerealiseerde voordeel op het moment van uitoefening of vervreemding van de optierechten. Als de werkgever de werknemer een bedrag in rekening heeft gebracht voor het optierecht, dan mag dit bedrag in mindering worden gebracht op het voordeel dat de werknemer heeft genoten. Dit kan echter nooit tot een negatieve looncomponent leiden.

Werkkostenregeling (WKR)

Vrije ruimte

Het gerealiseerde voordeel valt onder Overige kosten en voordelen in geld of loon in natura (vrije ruimte) of ze vallen onder het forfait. Zie Werkkostenregeling, Overige kosten en voordelen in geld of natura onder forfait.

Naslag

Meer informatie is te vinden in Handboek Loonheffingen. Ga naar subrubriek Loon- en inkomstenbelasting en klik bij Handboeken Loonheffingen op het door u gewenste jaar.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


 30%-vergoedingsregeling    Abonnement krant