Beroepsregister

Datum laatste wijziging: 12 maart 2018  |  Trefwoorden: , , ,

Inhoud

  1. Oude regeling
  2. Werkkostenregeling (WKR)
  3. Naslag

Oude regeling

Onbelast onder voorwaarden

Vanaf 25 november 2011 is de inschrijving in een beroepsregister onbelast als het gaat om wettelijk voorgeschreven registraties en registraties die de beroepsgroep eist voor het veiligstellen en bewaken van kwaliteitsnormen. Maar ook in andere gevallen kan de werkgever de inschrijving in een register onbelast vergoeden. Voorwaarde daarbij is voldoende kwaliteitsborging door de beroepsvereniging. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als de beroepsvereniging alleen leden toelaat die voldoen aan bepaalde deskundigheidseisen, verplichtingen oplegt voor scholing, of het bijhouden of verwerven van kennis en vaardigheden op het vakgebied stimuleert. (Bron: Belastingdienst)
Een beroepsvereniging of beroepsregister is bijvoorbeeld het NIRPA (Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting). Zie: www.nirpa.nl

Werkkostenregeling (WKR)

Gerichte vrijstelling

Voor de vergoedingen van de inschrijving in een beroepsregister geldt een gerichte vrijstelling. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als de beroepsvereniging alleen leden toelaat die voldoen aan bepaalde deskundigheidseisen, verplichtingen oplegt voor scholing, of het bijhouden of verwerven van kennis en vaardigheden op het vakgebied stimuleert. Zie Werkkostenregeling, Gerichte vrijgestelde kosten.

Naslag

Meer informatie is te vinden in Handboek Loonheffingen. Ga naar subrubriek Loon- en inkomstenbelasting en klik bij Handboeken Loonheffingen op het door u gewenste jaar.