Wanneer heeft een medewerker recht op een maaltijdvergoeding?

Vraagbaak  |  ma 18 okt 2021  |  Trefwoorden: , ,

Vraag

Wanneer heeft een werknemer recht op een maaltijd/maaltijd vergoeding?

Wanneer heeft een medewerker recht op een maaltijdvergoeding?Antwoord

Het zijn twee vragen die u stelt. Laten we de vraag daarom ook maar splitsen.
In een aantal CAO’s, w.o. de Zorg en Horeca heeft de medewerker onder bepaalde omstandigheden recht op een gratis maaltijd. U zegt te werken bij een organisatie in de Metaal. Ik kan me daarbij niet voorstellen, dat er sprake is van een gratis maaltijd (recht op), behalve dan, wanneer er sprake is van de volgende situaties:

Alle meer dan bijkomstig zakelijke maaltijden mogen onbelast worden vergoed of verstrekt. Van een meer dan bijkomstig zakelijke maaltijd is sprake als een werknemer door zijn werk 's avonds niet op een normale tijd (tussen 17.00 en 20.00 uur) thuis kan eten. Bijvoorbeeld bij overwerk, koopavonden, dienstreizen, of zakelijke besprekingen buiten de deur. Dus ook de zakelijke lunch tijdens een bespreking of training/cursus..
U mag deze zakelijke kosten onbelast vergoeden. Er staat geen maximum voor, maar de kosten moeten wel redelijk zijn.

Wanneer u maaltijden (er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen lunch of diner) gratis verstrekt zonder dat daarvoor een reden is zoals overwerk, zakelijke bespreking, dan moet u daarvoor of (minstens) € 3,25 in rekening brengen bij de medewerker of deze kosten als een bijtelling op de salarisspecificatie opnemen. U kunt ook voor alle bedragen tezamen een eindheffing betalen of de kosten ten laste van de vrije ruimte van de WKR brengen.