Uitkering bij overlijden en invaliditeit    Vakantietoeslag 


Uitkeringen ZW, Wet Wajong, WAZO, WW en WAO/WIA

Datum laatste wijziging: 13 maart 2018  |  Trefwoorden: Uitkeringen sociale zekerheid, Werkkostenregeling, Belastbaar inkomen, Beloningscomponenten

Inhoud

  1. Aanspraken vrijgesteld, uitkeringen belast
  2. Werkkostenregeling
  3. Naslag

Aanspraken vrijgesteld, uitkeringen belast

De aanspraken op uitkeringen en de premie op grond van de ZW, Wet Wajong, Wet arbeid en zorg (WAZO), WW en WAO/WIA zijn vrijgesteld. De uitkeringen zijn wel belast. De zogenaamde 'omkeerregel'. Aanspraken die naar aard en strekking overeenkomen met de aanspraken op grond van de werknemersverzekeringen zijn bijvoorbeeld regelingen voor het toekennen van ziekengeld over wachtdagen of wachtgeld na ontslag.

Ingehouden werknemersbijdrage

De op het loon ingehouden werknemersbijdrage in de premie voor regelingen die overeenkomen met ZW, Wet Wajong, WAZO, of WAO/WIA, komt in mindering op de loon­heffingen.

Waar is de aanspraak vastgelegd?

Op verschillende manieren kan zijn voorzien in aanvullende uitkeringen als de werknemer in de WAO/WIA komt:
  1. de aanspraak is geregeld in de pensioenregeling. De premies voor de aanvulling worden als pensioenpremie behandeld. Voorwaarde is dat er sprake blijft van een zuivere pensioenregeling;
  2. de aanspraak is niet geregeld in een pensioenregeling. Zij komt wel naar aard en strekking overeen met een aan­spraak op een uitkering WAO/WIA­. De aanspraak is vrij en de ingehouden werknemerspremies zijn aftrekbaar voor alle heffingen. Van een derge­lijke aanspraak is in ieder geval geen sprake als de uitkering WAO/WIA en aanvulling samen meer bedragen dan het loon dat zij vervangen;
  3. er is geen sprake van een aanspraak. De werknemer heeft bijvoorbeeld privé een regeling getroffen met een particuliere verzekeraar. Dit heeft verder geen gevolgen voor de loonheffingen.

Werkkostenregeling

De uitkeringen op grond van de ZW, Wet Wajong, WAZO, WW en WAO/WIA en overeenkomstige aanspraken zijn loon uit vroegere dienst betrekking. Deze uitkeringen kan de werkgever daarom niet onderbrengen in het forfait.

Naslag

Meer informatie is te vinden in Handboek Loonheffingen. Ga naar subrubriek Loon- en inkomstenbelasting en klik bij Handboeken Loonheffingen op het door u gewenste jaar.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Uitkering bij overlijden en invaliditeit    Vakantietoeslag