Een paar honderd euro netto extra in december

Opinie  |  wo 25 nov 2020  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

De WKR-coronamaatregelen worden teruggedraaid; de economie trekt weer aan.
De economie trekt weer aan? Dat is kennelijk de beweegreden voor de rekenmeesters van het Ministerie van Financiën om al in juli te besluiten om de verruiming van de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR) terug te draaien. Vermoedelijk had men toen al de vooruitziende blik dat de problemen exact per 1-1-2021 wel voorbij zouden zijn.
Het verhoogde percentage van 3% over de eerste 4 ton van de salariskosten gaat weer terug naar 1,7% en daarboven gaan we terug van 1,2% naar 1,18% (waarom  min 0,02%?).
Voor de kleine bedrijven tot 20 werknemers (het overgrote deel van Nederland) betekent dit een teruggang van 43,3 %. Middelgrote bedrijven tot 200 werknemers gaan 5,6% terug.
Voor grote organisaties, zoals bijvoorbeeld de ABNAMRO, scheelt het slechts 1,71% in het totale WKR-budget.
Jammer dat juist de kleine bedrijven (80% van Nederland), die toch al zwaar getroffen zijn, relatief het meeste weer moeten inleveren.
Ach rekenkundig zal het wel weer kloppen, maar relatief zeker niet! Had de regeling nog een half jaartje doorgezet.

Een paar honderd euro extra zonder dat het wat kost

Advies aan kleine bedrijven: Profiteer komende maand nog van de vrije ruimte van de WKR en verruil eventueel een bedrag met bruto loon of de eindejaarsuitkering. Scheelt voor december toch al gauw een paar honderd euro, zonder dat deze uitgave het bedrijf op deze manier wat kost.
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10