Vrije ruimte WKR in 2023 naar 1,92 procent of zelfs 3%?

do 6 okt 2022  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

De inflatie is fors toegenomen, waardoor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers duurder zullen zijn dan voorheen, terwijl de loonsom (en daarmee de vrije ruimte) met minder is toegenomen.

Vooral bij bedrijven met weinig werknemers of met werknemers met lagere lonen zal daardoor de vrije ruimte niet altijd meer toereikend zijn om de gebruikelijke vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen te handhaven.

Om hiervoor het midden- en kleinbedrijf tegemoet te komen wordt voorgesteld de vrije ruimte over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom te verhogen met 0,22%- punt.
De Tweede Kamer heeft echter aan het einde van de Algemene politieke beschouwingen een motie aangenomen om eenmalig deze vrije ruimte te verhogen naar 3% over de eerste € 400.000 in 2023.
Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft vervolgens via de vierde nota van wijziging voorgesteld de vrije ruimte van de werkkostenregeling in 2023 tijdelijk te verhogen naar 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom.

Voor meer veranderingen lees