Het overgrote deel (80%) van het MKB benut niet de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR)

Opinie  |  ma 8 aug 2022  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

MKB-Nederland

Jacco Vonhoff van MKB-Nederland vraagt het kabinet om een onbelaste vergoeding te mogen geven voor o.a. de sterk gestegen energielasten.
Op zich een gerechtvaardigde vraag, waar het kabinet wel een dooddoener op zal vinden
Voor de invoering van de WKR (2015) had de werkgever vele mogelijkheden om een onbelaste vergoeding of verstrekking te geven. Neem bijvoorbeeld de fietsregeling of de PC-thuis projecten en veel meer. Mijn boek Fiscaal Vriendelijk Belonen is jarenlang een “bestseller” geweest, totdat steeds meer voordeeltjes werden geschrapt en onder het mom van een administratieve lastenverlaging (gotspe) werd de WKR ingevoerd. Een regelrechte vermindering van de mogelijkheden, maar nog steeds een methode om een onbelaste vergoeding te kunnen geven. Op zich blijft het echter (belast of onbelast) een extra kostenpost voor de werkgever.

Tot welk bedrag mag onbelast worden vergoed?

Het bedrag dat u onbelast mag besteden, noemen we de vrije ruimte. De vrije ruimte wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2022 is de vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 1,7%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2022 1,18%. Komt het bedrag dat u onbelast besteedt, boven de grens van de vrije ruimte? Dan moet u over het gedeelte dat boven de grens komt, 80% belasting betalen.
Verruilen of cafetariasysteem
Wanneer de werkgever de kosten niet wil maken (het blijft immers nog steeds een uitgave) dan is er ook een mogelijkheid om het bedrag gewoon te verruilen met een bruto looncomponent.
 
Laten we uitgaan van het gemiddelde loon in de MKB van 120% van het minimum loon, dan zou de vrije ruimte, wanneer die persoonlijk wordt toegekend 1,7% bedragen van een jaarloon van € 22.356,00 = € 456,00.
 
Wanneer de werkgever dat bedrag onbelast aan de werknemer overmaakt, spreken beiden af (reglement en overeenkomst) dat het bedrag tegelijkertijd wordt verruild met een bruto loon component (o.a. vakantiegeld of gewoon het salaris). Het netto voordeel voor de medewerker is dan al gauw om en nabij de € 200,00 en kost de werkgever niets.
 
Maar wanneer de werkgever echt iets wil doen, dan kan dus ook een bedrag van € 456,00 worden overgemaakt, zonder heffing en werkgeverslasten.
 
Wanneer we aan het Kabinet vragen om een onbelaste vergoeding te mogen verstrekken, benut dan eerst de mogelijkheden, die er nu al zijn. 80% van MKB Nederland doet dit nog niet
Misschien een ideetje voor Staatssecretaris Van Rij om tijdelijk (dit jaar) het percentage van de vrije ruimte (tot € 400.000) te verhogen tot 2,2%.
 
Er zal wel weer een smoes komen, dat de IT-systemen van de Belastingdienst dit niet aankunnen. Nou daar heb je helemaal geen IT-systeem voor nodig, alleen een eenvoudige mededeling zoals dat ook al jaren gaat over een Btw-verhoging, die wel in een weekend werd ingevoerd.Andries Bongers

Andries Bongers Meer info