Hitte    Kankerverwekkende en mutagene stoffen 


Hooikoorts

Datum laatste wijziging: 25 juli 2019  |  Trefwoorden: Ziekteverzuim, Hooikoorts

Inhoud

  1. Omschrijving
  2. Ziekmelding

Omschrijving

Hooikoorts (pollinosis) is een vorm van allergische rinitis, die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen of boomsoorten. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. Planten die door insecten bestoven worden, hebben pollen die te zwaar zijn om door de wind te worden verspreid.

Hooikoorts is seizoensgebonden, in tegenstelling tot allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden, zoals huisstofmijtallergie.

Hooikoorts heeft ondanks de naam niets met hooi of koorts te maken. Hooi verwijst naar de tijd van het jaar waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen.

Hooikoorts is in de meeste gevallen te bestrijden met medicijnen zoals een antihistaminicum en/of door desensibilisatie.

Wil je meer over hooikoorts weten, ga dan naar de site van (Bron: Wikipedia)

Ziekmelding

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 17 procent van de werkende Nederlanders met hooikoorts zich wel eens ziek meldt vanwege de hooikoortsklachten. Opmerkelijk is dat 58 procent daarvan zich ziek meldt met griep als reden.

Gemiddeld vijf werkdagen per jaar blijft een hooikoortspatiënt thuis vanwege de klachten. Opmerkelijk is dus dat meer dan de helft niet de daadwerkelijke reden noemt bij zijn werkgever. “Ik heb altijd het idee dat mensen die geen last hebben van hooikoorts zich niet kunnen inbeelden hoe vervelend de klachten kunnen zijn’’, zegt een van de deelnemers aan het onderzoek, “daarom zal ik mij ook niet snel ziek melden met hooikoorts als reden.’’ (Bron en meer: BG Magazine, 18 apr. 2019)


Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Hitte    Kankerverwekkende en mutagene stoffen