Begeleiding bij verzuim, wat wordt er van jou als werkgever verwacht?

Artikelen  |  za 16 sep 2023  |  Trefwoorden: , , , ,




Wanneer een medewerker ziek wordt, ben je als werkgever niet alleen verplicht om het loon door te betalen, maar ook om begeleiding bij verzuim aan te bieden. In de Wet verbetering poortwachter staan de stappen die je als werkgever moet nemen. Doe je dit niet of niet op de juiste manier, dan kan het zijn dat je van UWV een boete krijgt. Dit kan betekenen dat je het derde jaar ziekteverzuim ook een (gedeeltelijke) loondoorbetalingsverplichting hebt. Verzuimbegeleiding kan dan ook veel tijd kosten, maar wat zijn de belangrijke punten waar je als werkgever rekening mee moet houden? Je leest het in dit artikel.

Wat is verzuimbegeleiding precies?

Wanneer een medewerker ziek wordt, ben je als werkgever verplicht om begeleiding bij verzuim aan te bieden. Dit betekent dat je er, samen met de medewerker, voor zorgt dat hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Soms kan een medewerker vrij snel weer zijn of haar werk oppakken, maar het kan ook zijn dat er aanpassingen in het werk nodig zijn. Afhankelijk van de reden van het verzuim, kunnen jullie samen kijken welke aanpassingen er eventueel nodig zijn.

Wat staat er in een verzuimbeleid?

Het is niet verplicht, maar wel handig om een verzuimbeleid op te stellen. Hierin leg je onder andere vast wat je als werkgever doet om verzuim te voorkomen en verminderen, hoe er binnen het bedrijf wordt omgegaan met een ziekmelding, welke trainingen je aanbiedt rondom verzuim, wat er gebeurt als er een conflict ontstaat en op welke manier je begeleiding bij verzuim biedt. Zo is voor iedereen binnen het bedrijf duidelijk wat de regels zijn en wat hij of zij kan verwachten.

Stappenplan: Wet verbetering poortwachter

Stappen eerste jaar Wet verbetering poortwachter
  • Dag 1: de medewerker meldt zich ziek en als werkgever moet je dit binnen één week doorgeven aan de arbodienst of bedrijfsarts;
  • Week 6: de arbodienst of bedrijfsarts maakt een probleemanalyse;
  • Week 8: samen met de medewerker maak je een plan van aanpak. Deze is gebaseerd op de probleemanalyse;
  • Week 42: als werkgever moet je de ziekmelding doorgeven aan UWV;
  • Week 46 t/m 52: er vindt een eerstejaarsevaluatie plaats tussen jou en de zieke medewerker.

Stappen tweede jaar Wet verbetering poortwachter

  • Week 88: de medewerker ontvangt een informatiebrief over zijn of haar WIA-aanvraag;
  • Week 88 t/m 93: de medewerker moet het formulier voor de WIA-aanvraag binnen 3 weken naar UWV sturen;
  • Week 104: de WIA-beoordeling wordt gepland.