We gaan het toch niet over werk hebben?

Opinie  |  vr 29 dec 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,


Het overkwam mij in het verleden al, dat wanneer ik enthousiast over mijn werk begon te praten, mijn omgeving mij nogal meelijwekkend zat aan te kijken.
Op mijn vaak belangstellende vraag: wat doe jij voor werk? kreeg ik vaak het antwoord: "we gaan het toch niet over werk hebben!" Alsof het iets smerigs was; iets waar je liever niet over sprak en zeker niet tijdens een feestje, verjaardag of vakantie.
Afkeer van werk heb ik in de loop van tientallen jaren alleen maar zien toenemen. Werk was noodzakelijk om je huur te betalen, je levensonderhoud en vooral je vakanties, naar steeds verdere landen. Maar over werk werd niet gesproken.

Balans werk vs privé

Er werd ook in vakbladen in toenemende mate gesproken over de wens dat werk en privé in balans moesten worden gebracht, sterker nog privé werd steeds belangrijker en werk (je broodwinning) kwam steeds meer op de achtergrond.
Het ziekteverzuim nam ook steeds meer toe. In bepaalde sectoren tot wel 15%, waarbij een reductie tot 12% werd gevierd.

De wet WULBZ

Kunstmatig werd geprobeerd het ziekteverzuim terug te dringen. In de ziektewet moest de werkgever ooit 2 dagen het loon doorbetalen (carenzdagen), 2 dagen werd 6 weken, 6 weken een jaar en 1 jaar is alweer jaren geleden 2 jaar geworden.
En ging het ziekteverzuim naar beneden? Het vreemde was dat in de Zorg (een beschermde omgeving) het ziekteverzuim altijd torenhoog is geweest en bijvoorbeeld bij de vuilnisophaaldienst (ik zag ze vandaag weer in de regen lopen achter de wagen) of in de Horeca, waar het aanpoten is, is het ziekteverzuim relatief laag.

Ziekteverzuim MKB lager

Ook bleek mij (uit onderzoeken in het verleden) dat ziekteverzuim bij MKB een stuk lager was dan bij grote organisaties, onder de grote rivieren lager dan daarboven. En vooral jongeren die ’s maandag en dinsdags ziek zijn.
Als je niet zo dol op je werk bent is een klein kuchje al genoeg om je ziek te melden en je verdient er niks minder om, toch?

Wat maakt werk leuk en uitdagend?

Ik heb vele artikelen geschreven waarom werk gewoon leuk en uitdagend kan zijn. Samengevat komt het er op neer dat werken plezierig is als je autonoom bent in je taken.
Ik noem hieronder nog eens de voorwaarden en omstandigheden, die het plezier beïnvloeden of bederven:
 
Postieve invloeden Negatieve invloeden
Goed opgeleid, ingewerkt en begeleid Onvoldoende opgeleid, onbekwaam
Mogelijkheden voor ontwikkeling en carrière Onmacht, niet opgewassen
Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid Werkdruk, slechte planning
Acceptabele doelstellingen Onzekere situatie
Respect voor elkaar, waardering Slechte communicatie
Aangepast werk indien nodig Geen goede balans werk/privé
Rechtvaardige beloning Slecht sociaal beleid
Open sfeer, betrouwbaarheid Ongezond, gevaarlijk
Collegialiteit, ondersteuning Autoritaire leiding


Kenmerk van een autoritaire leiding is, dat er geen "tevredenheidsonderzoek" wordt gedaan en als het al wordt verricht, dan zijn er geen actieplannen om slechte resultaten te verbeteren.

Wanneer het verloop meer dan 10% is, zou een exit-interview wel eens nuttig kunnen zijn.


Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10