Varia

Datum laatste wijziging: 27 mei 2019  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Stopzetten vaste reisvergoeding
  2. Beloningssysteem
  3. Loonwaarde
  4. Tijdschrift
  5. Bonus als je een jaar niet ziek was
  6. Bijna of nooit ziek? Werknemer wil beloning van werkgever
  7. Verschillende verzekeringen tegen verzuim
  8. Meerderheid werknemers meldt zich niet ziek bij lichte griep
  9. Werknemers die (bijna) nooit verzuimen verdienen waardering

Stopzetten vaste reisvergoeding

Als het ernaar uitziet dat de werknemer wegens ziekte voor langere tijd afwezig zal zijn, mag de werkgever de vaste reiskostenvergoeding c.q. de vaste vergoeding voor woon-werkverkeer beëindigen. Fiscaal gezien mag de vaste reiskostenvergoeding bij langdurige ziekte slechts onbelast worden doorbetaald in de lopende en eerstvolgende maand. De onbelaste vaste reiskostenvergoeding mag de werkgever pas weer gaan betalen vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand van herstel. Voor een werknemer die slechts een korte periode ziek is, mag de werkgever de vaste reiskostenvergoeding zonder problemen onbelast doorbetalen. In voorkomende gevallen is het verstandig na te gaan of over dit onderwerp in de CAO, arbeidsreglement of arbeidsovereenkomst bepalingen staan.

Beloningsysteem

Er zijn (niet veel) organisaties die werknemers, die nooit ziek zijn, hiervoor een beloning cq. extra vrije dagen geven. Andersom is het ook mogelijk in geval van ziekteverzuim een werknemer te straffen, bijvoorbeeld door het laten inleveren van vakantiedag. Bekend is het 'EVT-systeem' (extra vrije tijd) dat DSM in de jaren tachtig introduceerde en dat resultaat boekte. Al met al is het hebben van een beloningssysteem met het doel om het verzuim te verminderen, omstreden: het helpt niet, werkt averechts en/of het is onethisch aldus critici.

Loonwaarde

Als een werknemer tijdens de ziektewet (gedeeltelijk) weer aan het werk gaat, wordt er vaak over arbeidstherapie en loonwaarde gesproken. Loonwaarde is een percentage dat aangeeft in welke mate de werknemer werkt ten opzichte van het normale rooster. Heeft iemand een loonwaarde, dan moet hij daarover ook weer normaal worden betaald. Voor het gedeelte dat de werknemer niet werkt, blijft hij in de ziektewet.

Tijdschrift

BG magazine is het grootste vaktijdschrift over bedrijfsgezondheid, zie www.bgmagazine.nl.

Bonus als je een jaar niet ziek was

In Amsterdam (stadsdeel centrum) krijgen werknemers van de reiniging € 600 bonus als zij zich een heel jaar niet ziekmelden. Het Parool meldt dat stadsdeel Centrum in een nieuwsbrief aan de werknemers heeft laten weten het verzuim op deze manier tot 6 a 7% te willen laten dalen. Er zijn wel enige kanttekeningen.

Bijna of nooit ziek? Werknemer wil beloning van werkgever

Bijna de helft van de werknemers (46%) vindt dat de werkgever meer kan doen om het aantal ziektedagen te verminderen. Vooral het uitkeren van een bonus bij weinig tot geen ziekte zou volgens werknemers goed werken. Een derde van de werkgevers doet dit nu ook werkelijk. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer.

Uit het onderzoek van Mercer blijkt dat 60% van de werknemers niet tot nauwelijks ziek is geweest de afgelopen twee jaar. Werknemers van grotere bedrijven zijn vaker ziek dan werknemers uit kleinere bedrijven (74% ten opzichte van 39%). Abelskamp: Opmerkelijk om te zien is dat gezondheidsredenen door werknemers als oorzaak nummer een van verzuim wordt genoemd. Dit terwijl de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde onlangs liet weten dat de uitval wegens ziekte in de meeste gevallen geen medische oorzaak heeft. (Bron: Allesoverhr, 25 mei 2016)

Verschillende verzekeringen tegen verzuim

Verzuimverzekeringen bestaan in twee soorten. De ene heeft een eigen risico in geld en de andere in dagen:

Verkering in geld 

Een verzuimverzekering met stoploss dekking werkt met een eigen risico in geld. Uitgangspunt bij deze verzekering is dat de ondernemer regulier verzuim zelf kan betalen. Deze verzekering is een vangnet voor meer dan gemiddeld verzuim. Dit wordt ook wel calamiteitendekking genoemd.

De hoogte van het eigen risico wordt bij deze verzekering berekend aan de hand van een percentage van de loonsom. Dit percentage is gebaseerd op het verzuimpercentage dat een bedrijf heeft.

Een verzuimverzekering met stoploss dekking treft men aan bij grote bedrijven. Het verschil met kleine bedrijven is dat bij deze werkgevers nogal eens sprake is van een beter te voorspellen verzuimpercentage. Bij een groot bedrijf zorgt de wet van de grote aantallen er namelijk voor dat er sprake is van een stabieler gemiddeld verzuimpercentage.

Verzekering in dagen

Een conventionele ziekteverzuimverzekering gaat uit van een eigen risico in dagen. Dit worden ook wel wachtdagen genoemd. Afhankelijk van hoeveel wachtdagen je kiest, ben je een bepaald aantal werkdagen per ziektegeval zelf verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte. Zodra deze eigenrisicoperiode voorbij is, komt de verzekering tot uitkering.

Conventionele verzuimverzekeringen treft men aan bij kleine bedrijven van 1 tot ongeveer 25 werknemers. De meeste bedrijven tot 10 werknemers kiezen voor een eigen risico van 10 werkdagen. Deze werkgevers hebben meestal minder liquide middelen achter de hand om eventuele verzuimkosten op te vangen.

(Bron en meer: Ondernemen Met Personeel, 23 nov. 2017)  

Meerderheid werknemers meldt zich niet ziek bij lichte griep

Griepepidemie of niet, bijna 75 procent van de Nederlanders blijkt zich niet ziek te melden als ze griep hebben. 'Nederlanders hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zetten door, ook wanneer de gezondheid op een laag pitje staat' zegt den Ronden, directeur van Tentoo. Aan de andere kant speelt vermoedelijk angst om een slecht imago te krijgen.

Tegelijkertijd vindt 62 procent van de ondervraagden dat een financiële bonus bijdraagt aan het terugdringen van ziekteverzuim. Den Ronden vraagt zich af of het een goed idee is om mensen die zich niet ziek melden te belonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bonus voor een medewerker die zich een jaar lang niet heeft ziekgemeld. Mensen die vanwege hun gezondheid vatbaarder zijn voor griep worden in theorie oneerlijk behandeld. 'Het is in mijn optiek beter om je te richten op de oorzaken van verzuim. Een kwart van het verzuim is werkgerelateerd maar zorgt wel voor de helft van alle kosten van de doorbetaling bij ziekte.' (Bron: Tentoo, 2 jan. 2018)

Werknemers die (bijna) nooit verzuimen verdienen waardering

Bijna driekwart van de ziekmeldingen bestaat uit kort verzuim (maximaal 1 week). Denk aan griepjes en ander klein leed. Dit kort verzuim is goed voor 15 procent van de verzuimkosten. Kortdurend verzuim is nadelig voor de medewerker. Het leidt tot onderbreking van het werkritme en het kan zijn dat hij niet goed in zijn vel zit.

Dan de nulverzuimers. Oftewel, de werknemers die (bijna) nooit verzuimen. Zij hebben te maken met hetzelfde beleid, dezelfde leidinggevende. Alleen zij melden zich niet ziek. Hoe komt dat? Vaak verkeren zij in goede gezondheid en hebben een hoge arbeidsethos. Ze zijn hoopvol, denken in mogelijkheden en zijn veerkrachtig. Ze weten hun zaken goed te plannen en uit te voeren. Ze zijn vanuit zichzelf intrinsiek gemotiveerd om te werken. Ze zijn dan ook het gezonde deel van je team.

Natuurlijk hebben nulverzuimers ook met klachten te maken. Alleen zij gaan er anders mee om. Bij een stressvolle situatie leren zij in balans te blijven. Bijvoorbeeld door sociale steun, afleiding of ondersteuning door een professional. Ze zien klachten niet automatisch als reden om zich ziek te melden. Nulverzuimers zoeken altijd een manier om, ondanks hun (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, toch te werken. (Bron: Ondernemen met personeel, 16 apr. 2018)

Red.: Het voornoemde artikel is o.i. een beetje kort door de bocht, zwart-wit, ongenuanceerd. Lees ook: Pas op voor bevlogen mensen