Verzuimverzekeringen

Datum laatste wijziging: 26 oktober 2020  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

Voorwoord

Voorwoord

Een verzuimverzekering heeft als doel het bedrijf te beschermen tegen onvoorziene verzuimkosten. Voorbeelden: maximaal 2 jaar doorbetaling bij aanhoudende ziekte, arbeidsongeschiktheid e.d. Ook de kosten van reïntegratie, een (tijdelijke) vervanger en productieverlies kunnen onder de verzuimverzekering vallen.

Verzuimverzekeringen

Verzekeraars bieden daarom twee soorten verzuimverzekeringen aan, met als belangrijkste verschil het eigen risico in dagen of in geld.

Conventionele verzuimverzekering

Een conventionele ziekteverzuimverzekering gaat uit van een eigen risico in dagen. Dit worden ook wel wachtdagen genoemd. Afhankelijk van het gekozen aantal wachtdagen blijft in de werkgever in deze periode verantwoordelijk voor de loondoorbetaling en eventuele andere extra kosten. Daarna is de verzekeraar aan bod.

Een conventionele verzuimverzekering treft men vaak aan bij kleine bedrijven. Deze werkgever hebben vaak niet liquide middelen achter de hand om verzuimkosten per direct op te vangen.

Verzuimverzekering met stoploss dekking

Een verzuimverzekering met stoploss dekking werkt met een eigen risico in geld. Uitgangspunt bij deze verzekering is dat de ondernemer regulier verzuim zelf kan betalen. Deze verzekering is een vangnet voor meer dan gemiddeld verzuim. Dit wordt ook wel calamiteitendekking genoemd.

De verzuimverzekering met stoploss dekking treft men veelal aan bij grotere en grote bedrijven. Het verschil met kleine bedrijven is dat bij deze werkgevers het verzuimpercentage beter is de voorspellen.

DGA of ondernemer

Als DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) c.q. ondernemer valt niet onder de verzuimverzekering die een onderneming heeft afgesproken. Voor deze personen is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).