Zzp’ers en werknemers die geen pensioen opbouwen, kosten de belastingbetaler € 5 miljard per jaar, aldus CNV

Opinie  |  wo 22 jun 2022  |  Bron: CNV&HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

Mensen die geen pensioen opbouwen kosten de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks 5 miljard euro. Dat berekende vakbond CNV. Volgens de bond vallen veel van die mensen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vanwege de armoedeval terug op toeslagen voor zorg en huur om rond te komen. Volgens de bond bouwen 1,6 miljoen mensen in Nederland geen pensioen op. Met het hoge aantal zzp'ers denkt de bond dat het aantal pensioen lozen alleen maar zal toenemen. Veel van hen kunnen volgens de bond nauwelijks rondkomen. Daarmee is er ook geen geld over voor een pensioenregeling.
 
Naast zzp'ers zijn er ook honderdduizenden mensen in loondienst die geen pensioen opbouwen. Volgens CNV gaat het daar om 730.000 mensen in branches zoals callcenters, bij startups of bij marketingbureaus.
 
Over een looptijd van 19 jaar, de gemiddelde tijd dat mensen een pensioen ontvangen, zijn de totale kosten voor de belastingbetaler volgens CNV bijna 100 miljard euro. De bond roept het kabinet op om via de loonstrook inzichtelijk te maken of er pensioen wordt opgebouwd. "Transparantie moet helpen om werknemers wakker te schudden", zo klinkt het.

Reactie van HR-kiosk
Al vanaf 2006 schrijven wij regelmatig over de misstanden van de schijnzelfstandigheid van de meeste ZZP-ers. Het onverzekerd zijn is een gevolg van het jarenlang (vanaf 2006) niet controleren van de verzekeringsplicht door de Belastingdienst en het negeren van alle Kabinetten, Kamerleden, Vakbonden en Werkgevers van een wet die al vanaf 1954 de “verzekeringsplicht” beschrijft. Ex-minister Koolmees heeft nog geprobeerd om de (N.B. aangenomen wet) DBA toe te laten passen, maar tot nu toe heeft men hier de Hollandse methodiek van “verboden, maar toch gedogen” toegepast. Wat is het geval: de meeste ZZP-ers zijn gewoon werknemers voor de wet en zouden dus ook verzekerd moeten zijn voor de sociale wetten en pensioen.

 
Lees ook: Hoezee, hoezee, iedereen ZZP! (hr-kiosk.nl)

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10