850.000 werknemers hebben geen pensioen (maar het is nog veel hoger!)

Datum laatste wijziging: 14 december 2018  |  Trefwoorden: , , , ,

Ruim 850-duizend werknemers hebben geen pensioenregeling, blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Schrikken voor minister Koolmees, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Uit eerder onderzoek bleek het maar om 200.000 mensen gaan, zo'n 4 procent van de werkenden. Nu blijkt dat getal veel hoger te liggen. (Zie hieronder het commentaar van de redactie)

We zijn weer terug bij de discussie: moeten we verplicht pensioen krijgen voor flexwerkers? 'Zo'n 13 procent van de mensen bouwt niet op,' zegt Van Leeuwen, 'Het gaat niet alleen om ZZP'ers, maar liefst zo'n 40 procent heeft een vast contract, de rest tijdelijk of flexibel.' Dit speelt vooral in de creatieve sector - daar doet de helft niks aan het pensioen. Dat het cijfer nu ineens zo hoog is, komt door een nieuwe onderzoeksmethode van het CBS - dat kijkt nu ook naar werknemers van wie het jaarloon lager is dan het wettelijk minimumloon: 147.000 van hen hebben geen pensioenregeling. Ook heeft het CBS meer bedrijfstakken in de meting meegenomen, waaronder uitzendbureaus. Minister Koolmees schrijft dat dit probleem is onderschat.

Redactie: Het feit is dat ongeveer 70% van de beroepsbevolking het minimumloon (of iets daarboven) verdient. Deze groep bouwt (met inachtname van de franchise) slechts € 200,00 per maand of nog minder aan pensioen op en is voornamelijk aangewezen op de AOW als enige inkomstenbron.