Rechter: zzp-platform Temper is geen uitzendbureau

wo 10 jul 2024  |  Bron: HR-kiosk & RTL Nieuws  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,

Zzp-platform Temper, dat bemiddelt tussen zzp'ers en opdrachtgevers, is volgens de rechter 'op dit moment' geen uitzendbureau dat mensen in loondienst zou moeten nemen. Vakbonden FNV en CNV, die hierom al jarenlang een juridische strijd voeren, zijn zwaar teleurgesteld en gaan in hoger beroep.

De rechtbank Amsterdam deed vanmorgen uitspraak in een langlopend conflict tussen Temper en de vakbonden FNV en CNV. En die uitspraak is volgens de bonden 'onbegrijpelijk', zeggen ze in een gezamenlijke reactie. 
Het zou in strijd zijn met de jurisprudentie van de afgelopen jaren in andere gelijkwaardige zaken. "We kunnen niet anders dan in hoger beroep gaan."

Populair in de bouw en horeca

Temper koppelt sinds 2016 opdrachtgevers in onder meer de bouw en de horeca aan zzp'ers. Het zijn vooral jongeren die in steeds grotere getale warmlopen voor de tijdelijke klussen, mede door het feit dat er weinig belasting wordt afgedragen op jongere leeftijd.
Het is de bonden al een tijdje een doorn in het oog. Zij stapten in 2020 voor het eerst naar de rechter, omdat ze vinden dat mensen die werken via Temper uitzendkrachten zijn die een arbeidsovereenkomst moeten hebben. Via Temper wordt gewerkt met opdrachtovereenkomsten tussen werkgever en werkzoekenden, maar dat is volgens FNV en CNV 'een constructie van schijnzelfstandigheid'.
De rechter moest bepalen of de overeenkomsten die via Temper worden gesloten ook daadwerkelijk uitzendovereenkomsten zijn. Die komt woensdag tot de conclusie dat dat niet het geval is. 

Werkgeversgezag

Er is volgens de rechter geen sprake van formeel werkgeversgezag van Temper, omdat het platform niet zelf de lonen uitbetaalt en er nauwelijks sprake is van een verplichting voor de freelancers om de werkzaamheden persoonlijk te verrichten.

Vrij om te vervangen

Als dat wel het geval is, is dat een belangrijke aanwijzing dat er sprake is van werken in loondienst. Volgens Temper staat het mensen vrij om zich wel of niet in te schrijven voor klussen en zijn zij na aanmelding niet verplicht om die klus zelf uit te voeren - ze kunnen zich ook door iemand laten vervangen of de klus annuleren.

Redactie: volgens ons wordt er door FNV en CNV (rijkelijk laat) aan de verkeerde deur gerammeld. Het bemidelingsbureau bemiddelt slechts en vraagt hiervoor een fee, maar belaalt niet het overeengekomen loon of aanneemsom uit. Het gaat uiteindelijk om de feitelijke opdrachtgever of er sprake is van een gezagsverhouding, persoonlijke dienstverrichting en loon