Europese Commissie geeft Koolmees weer een mooi excuus voor uitstel

Opinie  |  do 29 nov 2018  |  Bron: Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

De uitvoering van de kabinetsplannen om schijnzelfstandigheid bij ZZP'ers aan te pakken, wordt minstens 1 jaar uitgesteld. De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt, dat die in strijd met het EU-recht zouden zijn. Minister Koolmees (Sociale Zaken) studeert nu op ideeen, die wel de Brusselse toets kunnen doorstaan. Het kabinet was van plan om zzp'ers die een bepaalde tijd voor een opdrachtgever werken en het normale werk uitvoeren, voortaan automatisch als werknemer te bestempelen.
Redactie: Je vraagt je af, waar de Europese Commissie zich mee bemoeit, maar wanneer je het plan van het kabinet goed bekijkt, is de reactie van de EC nog niet zo gek. Beste mensen van het Kabinet, het gaat er niet om of "een zzp'er een bepaalde tijd voor een opdrachtgever werkt", maar of de verzekeringsplicht volgens de wetgeving van 1953 en herhaald in 1964 van toepassing is. Dus gewoon:

1. Gezagsverhouding 
2. Persoonlijke dienstverrichting 
3. Loon (dus geen aanneemsom). 

Appeltje, eitje, toch?

Al meer dan 12 jaar wordt deze wet door o.a. de Belastingdienst verkwanseld. Hoe draaien we de situatie van 90% schijnzelfstandigheid nu terug? Nou niet door verkeerde voorstelling van zaken aan Brussel te geven.
Idee voor het Kabinet om de positie van de meeste ZZP'ers te verbeteren? Gewoon de verzekeringsplicht handhaven (werd tot 2006 door UWV uitstekend gedaan). Dan zijn ZZP'ers meteen verzekerd voor alle sociale wetten en hebben de meesten ook een pensioen. Wel zijn werkgevers dan af van hun goedkope arbeidskrachten.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10