Jarenlang wegkijken

Opinie  |  za 18 feb 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Jarenlang hebben instanties weggekeken en een situatie gedoogd, die nu steeds meer gaat opbreken
Met oneigenlijke (valse?) argumenten proberen o.a. Tweede Kamer leden een totaal uit de hand gelopen situatie te repareren, door ZZP-ers verplicht te laten verzekeren voor pensioen en arbeidsongeschiktheid.
Randstad ziet een belangrijke inkomstenbron beconcurreerd worden door ZZP-ers en het Kabinet schuift een nieuwe wet DBA gelijk aan de oude voor zich uit, zoals vele problemen die dit land telt.

Polisadministratie

In 2004 besloot de Tweede Kamer om de controle en dataverkeer m.b.t. ondernemers en werknemers geheel om te gooien (polisadministratie), waarbij in een convenant o.a. ook werd besloten om m.i.v. 1-1-2006 de controle op de verzekeringsplicht bij de Belastingdienst te leggen. Deze vrijwel autonome dienst bestond het om al meteen aan te geven dit niet te gaan doen.
En Tweede Kamer en achtereenvolgende ministers sloten hun ogen en gedoogden de VAR als vervangende regeling.

Wat gaan we doen?

Iedere “werknemer” de keuze laten om “eigenrisico drager” te worden?
Dat is een keuze, maar wel een volledige ontmanteling of privatisering van ons sociale stelsel. Is dat de bedoeling?

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10