Piloten van Transavia vliegen er uit!

Opinie |  do 22 feb 2018  | Bron: NPO  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: ZZP, Verzekeringsplicht, Gezagsverhouding


foto: freeimages

Volgens Marieke Blom, hoofdeconoom van de ING, moeten piloten van Transavia niet te hoge eisen stellen, anders worden ze vervangen door ZZP-ers. Ziet zij ze nou vliegen? Het moet niet gekker worden.
  • Is er dan voor de gezagvoerder geen gezagsverhouding meer?
  • Geen persoonlijke dienstverrichting?
  • Geen loon, maar een aanneemsom?
Geen gezagsverhouding is nog veel meer dan wat de piloten nu willen. Ze kunnen dan hun eigen dienstregeling invullen. Geen persoonlijke dienstverrichting, dan mag ieder ander met een brevet ook zijn dienst overnemen. En geen loon maar een aanneemsom betekent gewoon voor de vlucht nog even onderhandelen over de prijs.

Piloten van Transavia worden vervangen door ZZP-ers
Laat ik mij niet mengen in de discussie of de lonen van verkeersvliegers in verhouding tot een touringcarchauffeur veel te hoog zijn. Maar dit soort opmerkingen van ondeskundigen op het gebied van sociaal- en arbeidsrecht, die ten onrechte als een autoriteit worden opgevoerd, maakt dat de verwarring rondom de verzekeringsplicht van de meeste ZZP-ers alleen maar groter wordt.
Vindt u dat de "Wet op de verzekeringsplicht" maar vervangen moet worden door een "Eigen Risico" systeem, waar iedere medewerker en werkgever zelf kunnen beslissen of de "medewerker" wel of niet verzekerd is voor de sociale wetten?


Lees ook: Hoezee, hoezee, iedereen ZZP!
Lees meer...

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist.Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: