Migraine    Ogen 


Muziek op het werk

Datum laatste wijziging: 29 oktober 2020  |  Trefwoorden: Muziek op het werk, Arbeidsomstandigheden

Inhoud

  1. Muziek op werkvloer zorgt voor minder ziekmeldingen
  2. Niet iedere muziek(soort) geschikt bij te werken
  3. Licentie
  4. Wanneer is muziek wel en wanneer niet goed om bij te werken?
  5. Favoriete muziek per leeftijdscategorie

Muziek op werkvloer zorgt voor minder ziekmeldingen

Muziek op de werkvloer zorgt ervoor dat mensen productiever zijn (71 procent), sneller werken (60 procent) en bovendien bevordert het de sfeer onder collega’s (93 procent). Dit zijn slechts een paar resultaten uit het onderzoek dat Randstad door R2 research heeft laten uitvoeren onder werkende Nederlanders in verschillende beroepsgroepen.

Muziek speelt zelfs een dusdanig belangrijke rol dat niet alleen eerst een kop koffie nodig is om op te starten in de ochtend, maar ook een dosis muziek, zo stelt 72 procent. Randstad wil weten wat mensen belangrijk vinden in hun werk en muziek speelt hier een belangrijke rol bij, zo wijst dit onderzoek uit. Door meer te weten over hun muziekvoorkeur denkt Randstad kandidaten aan de best passende baan te helpen.

Maar er zijn ook andere geluiden:

Niet iedere muziek(soort) geschikt bij te werken

Op sommige werkplekken staat de radio aan, in andere organisaties sluiten medewerkers zich met een hoofdtelefoon af van hun rumoerige collega's. Maar, zo waarschuwt Adam Pasick, niet iedere muziek(soort) is geschikt om bij te werken.

Sommige taken zijn makkelijker als je naar muziek luistert. Onderzoek toont aan dat repetitieve taken waarvoor focus nodig is, maar waarbij weinig nagedacht hoeft te worden, beter uitgevoerd worden met muziek. Fabrieksarbeiders bijvoorbeeld presteren beter als er wat snellere, vrolijke liedjes gedraaid worden. Een voorbeeld daarvan in de recente hitsingle Happy van Pharell Williams.

Andere taken gaan juist minder goed als je naar muziek luistert. Luisteren naar muziek betekent immers dat je aan het multitasken bent. Door het gelijktijdig uitvoeren van verschillende taken vermindert de productiviteit van individuele medewerkers met ongeveer 25%.

Licentie

Wanneer de muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in winkels of kantoren, is er sprake van het 2e gebruik. En voor dat 2e gebruik heeft de werkgever toestemming nodig van alle partijen die bij de productie van muziek betrokken waren: de makers en de bedenkers. Om erop toe te zien dat die makers een vergoeding krijgen voor hun werk, zorgt Buma/Stemra voor de exploitatie de rechten van 24.000 muziekauteurs en -uitgevers.

Heeft de onderneming geen licentie, dan kan de ondernemer die ter plaatse aanvragen. Als de ondernemer meerdere keren blijft weigeren terwijl hij wel muziek in zijn zaak draait, dan kan het in een uiterst geval leiden tot een kort geding. Dat zijn gelukkig maar enkele gevallen per jaar."

Wanneer is muziek wel en wanneer niet goed om bij te werken?

Kort samengevat doetInc.com de volgende aanbevelingen:

  • Tijdens het leren: niet
  • In een luide werkomgeving: wel
  • Repeterend werk: wel
  • Nieuwe muziek: meteen uitdoen

Favoriete muziek per leeftijdscategorie

De jongste groep Top 2000-stemmers wordt gevormd door tieners, 10 tot 20 jaar. Je zou misschien denken dat de kinderen van nu massaal stemmen op Broederliefde, Justin Bieber, Ariana Grande en Martin Garrix, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De jongeren van 2016 zijn opgegroeid met de Top 2000 en dat zie je terug in hun stemgedrag. Met uitzondering van de twee nummers van Coldplay, bij deze doelgroep een enorm populaire band, zijn de favoriete liedjes van tieners allemaal van ver vóór hun geboorte!

De oudste groep - 70 tot 80 jaar - groeide op tijdens de Wederopbouw, toen rock-'n'-roll en Frank Sinatra de wereld in hun greep hielden. Toch bespeuren we geen enkele plaat van Elvis Presley of Ol' Blue Eyes in de top 10. Er staan zelfs maar twee sixtieshits in en dit is de enige top 10 waarin The Beatles voorkomen. Zeventig-plussers kiezen vooral voor nummers toen ze al twintigers en dertigers waren, zoals 'Paradise By The Dashboard Light' en 'Bridge Over Troubled Water'.


Ga terug naar subrubriek Arbeidsomstandigheden.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Migraine    Ogen