De Baas beu, schoonmakers beginnen massaal voor zichzelf

do 21 dec 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Er moet een einde komen aan de enorme groei van het aantal zzp’ers in de schoonmaakbranche vinden werkgevers. Ze zien met lede ogen aan hoe potentiële werknemers in de krappe arbeidsmarkt massaal voor zichzelf beginnen. Volgens de brancheorganisatie “Schoonmakend Nederland” zijn de problemen zelfs nog groter dan dat. Deze explosie aan zzp’ers leidt tot onveilig werk en toenemende armoede, vindt de brancheorganisatie.
Zij roepen minister Van Gennip op om een einde te maken aan deze ongelijkheid.

Betere arbeidsvoorwaarden

De belangrijkste reden voor werknemers om voor zichzelf te beginnen, is dat ze meer kunnen verdienen als zelfstandige. Daarbij zijn ze het zat om voor een baas te werken. Als ZZP’er kunnen ze namelijk ook zelf hun werktijden bepalen.
Wij hebben al vanaf 2006 geschreven over “schijnzelfstandigen”, die voor grote instellingen o.a. in de Zorg werken, maar in feite gewoon werknemer zijn in het kader van de Wet op de Verzekeringsplicht. Juist hier moet de minister (en de Belastingdienst) eindelijk wat aan gaan doen.

Geen schijnzelfstandigen

Maar werknemers in de schoonmaakbranche, die voor zichzelf beginnen, zijn gewoon echte zelfstandigen, dus hier is de verzekeringsplicht nu net niet van toepassing. Het is gewoon broodnijd van de werkgevers(organisatie). Dat er mogelijk sprake kan zijn van onveilige situaties geldt niet specifiek voor deze groep, maar voor de hele branche. De oplossing voor het verloop zou kunnen zijn, dat er betere arbeidsvoorwaarden en omstandigheden worden aangeboden om werknemers meer te binden. Maar de Minister vragen om maatregelen is absurd.

PS Er zijn ook advocaten die voor zichzelf beginnen . . . . .