Gevaarlijke stoffen    Handschoenen 


Geweld en seksuele intimidatie

Datum laatste wijziging: 23 november 2015  |  Trefwoorden: Arbeidsomstandigheden, Seksuele intimidatie, Geweld

Inhoud

  1. Zero-tolerance beleid
  2. ILO zet historische stap tegen geweld op de werkvloer

Zero-tolerance beleid

Werkgevers mogen niet langer geweld, seksuele intimidatie en schelden op het werk tolereren. Om dergelijke omstandigheden voor te zijn en er eventueel mee af te rekenen, hebben Europese werkgevers- en werknemersorganisaties en de Europese Commissie een overeenkomst getekend. Het akkoord houdt in dat Europese bedrijven een zero-tolerance beleid tegen zulk gedrag moeten gaan gebruiken. Elke werkgever moet procedures opstellen om dergelijk gedrag voor te zijn, te herkennen en ermee af te rekenen.

ILO zet historische stap tegen geweld op de werkvloer

De ILO (International Labour Organization) heeft op 21 juni 2019 een nieuw verdrag tegen geweld en intimidatie op het werk aangenomen. Dit is een grote stap om werknemers wereldwijd het recht te geven op een werkplek, vrij van geweld en intimidatie.

Vakbonden FNV, CNV Internationaal en Fair Wear Foundation - een organisatie die zich hard maakt voor een eerlijke kledingindustrie - hebben jarenlang gelobbyd en campagne gevoerd voor een internationaal bindend verdrag. Geweld en intimidatie op de werkvloer is voor vele werknemers, vooral vrouwen, wereldwijd een enorm probleem.

Het FNV wil zo snel mogelijk in gesprek met de Nederlandse regering en werkgeversorganisaties over hoe het nieuwe ILO-verdrag ín nationale wetgeving omgezet kan worden.’

Ga terug naar subrubriekArbeidsomstandigheden.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Gevaarlijke stoffen    Handschoenen