Arboverstrekkingen

Datum laatste wijziging: 25 januari 2022  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Wat zijn verstrekkingen
  2. Beeldschermbril
  3. Verbandtrommel
  4. Besluit (WKR)
  5. Werkkostenregeling
  6. Werkschoenen
  7. Naslag
  8. Vaccinatie werknemers
  9. Top 9 facilitaire diensten
  10. Koffie op de werkvloer verhoogt efficiëntie en productiviteit
  11. Griepgolf grote schadepost voor werkgevers
  12. Baten griepprik
  13. SER Arboplatform
  14. Zorgverzekeraars bevrijden wijkverpleging van lange controle termijn
  15. Stoelmassage en cursus stoppen met roken geen vrijgestelde Arbo voorziening meer, maar wel een nihilwaardering.
  16. Vanaf 2022 alleen verplichte arbovoorzieningen gericht vrijgesteld

Wat zijn verstrekkingen

Onder verstrekkingen of vergoedingen die niet als beloningsvoordeel worden ervaren (en dus belastingvrij mogen worden verstrekt), vallen onder meer vergoedingen, verstrekkingen of voorzieningen die samenhangen met verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbeidsomstandighedenwet zonder dat de werknemer hierdoor een aanmerkelijke privébesparing krijgt. Hieronder vallen

  1. een veiligheidsbril met geslepen glazen voor een laborant of lasser;
  2. een zonnebril voor een chauffeur of piloot;
  3. speciale isolerende of beschermende kleding voor (werk)kleding en uniformen;
  4. een verplichte medische keuring;
  5. een aanstellingskeuring;
  6. een geneeskundig of arbeidsgezondheidskundig onderzoek, een second opinion of een griepprik* in het kader van preventie- en verzuimbeleid;
  7. een EHBO-cursus, mits die in redelijkheid deel uitmaakt van een aanwezig Arboplan.

* De langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nu al twintig weken. De griepepidemie begon al voor de kerst en afgelopen week gingen nog 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten. De epidemische grens ligt bij 51 op de 100.000 mensen. (Bron: Nivel, 23 apr. 2015)

Beeldschermbril

Op basis van het Arbobesluit (afd.2 Beeldschermwerk) hebben werkgevers een aantal verplichtingen voor de beeldschermwerkzaamheden. Eén van de aspecten die in de regelgeving is opgenomen betreft het feit, dat de medewerkers in de gelegenheid gesteld moeten worden om een arbeidsgezondheidskundig onderzoek te ondergaan dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen. Indien uit dit onderzoek blijkt, dat een beeldschermbril noodzakelijk is, dan dient deze voorziening aan de medewerkers te worden verstrekt. De verstrekking mag alleen (onbelast) plaatsvinden, wanneer de medewerker gemiddeld meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm moet werken. Een andere voorwaarde is dat de voorziening in het arbobeleid of arboplan van de werkgever is opgenomen.

Voorbeeld reglement beeldschermbril: Univ. van Leiden.

Verbandtrommel

De EHBO-doos kan gerekend worden tot de Arboverstrekkingen. Volgens de Arbowet moeten organisaties die in huis hebben en 'elke werknemer moet in geval van nood binnen dertig seconden een EHBO-doos kunnen grijpen'. Meer nieuws hierover op internet.

Besluit (WKR)

De Belastingdienst geeft in haar Besluit van 25-11-2011, nr. BLKB2011/1828M (rubriek 3.7) aan wat onder vrijgesteld wordt verstaan:

Vergoedingen of verstrekkingen die direct samenhangen met verplichtingen van de inhoudingsplichtige op grond van de Arbeidsomstandighedenwet zijn vrijgesteld, tenzij de werknemer hierdoor een aanmerkelijke privébesparing geniet (zie artikel 43 van de URLB 2001). Een verstrekking is een vrije Arbo-verstrekking als:
  • de werkgever een Arbo-plan heeft;
  • de verstrekking daar in redelijkheid deel van uitmaakt;
  • de verstrekking tijdens werktijd plaatsvindt;
  • de werknemer geen eigen bijdrage is verschuldigd;
  • geen sprake is van een aanmerkelijke privébesparing van de werknemer.
Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij geneeskundige keuringen of bij inentingen in het kader van preventie- en verzuimbeleid. Dergelijke vergoedingen en verstrekkingen zullen in het algemeen geen aanmerkelijke privébesparing voor de werknemer inhouden en zijn hierom vrijgesteld op grond van artikel 43 van de URLB 2001.

Werkkostenregeling

Arbovoorzieningen zijn gericht vrijgesteld. Hierbij maakt het niet uit of u deze vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, en of uw werknemer de voorziening op de werkplek gebruikt of niet. In al deze situaties geldt een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van uw vrije ruimte. Het gaat om de volgende voorzieningen:
  • Arbovoorzieningen op de werkplek;
  • Arbovoorzieningen buiten de werkplek (bijvoorbeeld een medische keuring).
Zie Werkkostenregeling, subrubriek Gerichte vrijgestelde kosten.

De Arbovoorzieningen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
  1. de Arbovoorzieningen hangen samen met de verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbeidsomstandighedenwet;
  2. de werknemer gebruikt de voorzieningen (gedeeltelijk);
  3. de werknemer betaalt geen eigen bijdrage voor de voorzieningen.
Het gaat bijvoorbeeld om:
  • een veiligheidsbril met geslepen glazen voor een laborant of lasser;
  • een zonnebril voor een chauffeur of piloot;
  • speciale isolerende of beschermende kleding;
  • een verplichte medische keuring;
  • een aanstellingskeuring;
  • een geneeskundig of arbeidsgezondheidskundig onderzoek, een second opinion of een griepprik in het kader van preventie- en verzuimbeleid;
  • een door de werkgever geïnitieerd preventie- en gezondheidsprogramma;
  • een EHBO-cursus die in redelijkheid deel uitmaakt van uw Arboplan, als de werknemer geen eigen bijdrage hoeft te betalen. Dit geldt ook voor herhalingscursussen en bijscholing in verband met het EHBO-diploma. Krijgt de werknemer met een EHBO-diploma hiervoor een toeslag, dan is deze toeslag wel belast;
  • griepprik (werknemers verplichten tot een griepprik is niet toegestaan);
  • stoelmassage;
  • werkschoenen (zie onder);
  • cursus stoppen met roken, zie subrubriek Roken;
  • Arbovoorzieningen in de werkruimte thuis.
Meer informatie over het voornoemde is te vinden in Handboek Loonheffingen 2015, 20.1.10, blz 228 en verder.

Werkschoenen

Er geldt een gerichte vrijstelling (WKR) als er een Arboplan is, de (veiligheids)schoenen zijn nodig volgens dat Arboplan en de schoenen worden vooral tijdens werktijd gedragen (noodzakelijkheidscriterium). Zie Werkkostenregeling, subrubriek Gerichte vrijgestelde kosten.

De werkgever vergoedt de kosten van werkschoenen aan de werknemer. De werknemer mag zelf de schoenen uitzoeken voor een bedrag van maximaal € 80 inclusief btw. De werknemer kiest voor een duurder paar (deze zitten lekkerder). De vraag is of de vergoeding van € 80 nu belast is. Dat hangt er vanaf. Een vergoeding van werkschoenen is normaal niet gericht vrijgesteld. Gaat het om schoenen die deel uitmaken van het Arboplan, bijvoorbeeld veiligheidsschoenen, dan zijn ze wel gericht vrijgesteld.

Als de schoenen gericht vrijgesteld zijn, mag de werknemer niet zelf bijdragen aan de schoenen. Maar als de werknemer duurdere werkschoenen koopt en de meerkosten voor zijn rekening neemt, is dat geen probleem, zie Handboek Loonheffingen 2015, 20.1.8, blz 226 en verder.

Naslag

Meer informatie is te vinden in Handboek Loonheffingen. Ga naar subrubriek Loon- en inkomstenbelasting en klik bij Handboeken Loonheffingen op het door u gewenste jaar.

Vaccinatie werknemers

Als een organisatie in het preventie- en verzuimbeleid (tool) een griepprik heeft opgenomen, mag de werkgever die aan de werknemers geven. De ondernemingsraad heeft een beslissende stem om de griepprik in het preventie- en verzuimbeleid op te nemen. De griepprik is vrijwillig en kost de werknemer niets.
Minister Asscher van Sociale Zaken verplicht werknemers niet om zich te laten vaccineren. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De Gezondheidsraad adviseerde om te onderzoeken of het mogelijk is om vaccinatie in bepaalde gevallen verplicht te stellen. In juni 2012 vroeg de toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Gezondheidsraad om een afwegingskader voor vaccinatie in arbeidsomstandigheden te maken. Directe aanleiding hiervoor was de uitbraak van de Q-koorts. (Bron: Nationale zorggids, 27 mrt. 2015)

Top 9 facilitaire diensten

De Leesman Review, waaraan wereldwijd meer dan 250.000 respondenten hebben deelgenomen op bijna 2000 locaties, is in juli 2017 uitgekomen. Gevraagd naar de fysieke middelen voor een effectieve werkplek, worden vijf zaken als belangrijkste ervaren:
  • Bureau
  • Stoel
  • Vergaderruimte
  • Klimaatbeheer
  • Natuurlijk licht
De complete top 9 van facilitaire1 diensten ziet er als volgt uit:
Facilitaire service Belang Tevredenheid
Koffie, thee e.d. 84% 62%
Schone werkomgeving 80% 62%
IT Helpdesk 79% 57%
Toiletten 78% 51%
Printen, kopiëren 77% 71%
Restaurant, lunchgelegenheid 76% 49%
Telefonie 72% 69%
Wifi 72% 56%
Netheid werkomgeving 70% 63%

(Bron: FMM, 1 aug. 2017)

1 Facilitair: het verschaffen van ondersteunende voorzieningen.

Koffie op de werkvloer verhoogt efficiëntie en productiviteit

Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan zich productiever te voelen na het drinken van een kop koffie. De positieve invloed zou echter groter zijn bij jongeren dan bij ouderen, alhoewel de groep veertigjarigen een belangrijke uitzondering vormen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Kaldi liet uitvoeren bij 1.400 Nederlanders. Niet geheel verwonderlijk dat een koffieautomaat weelderig tooit in ieder kantoor? (Bron: Brisk, 17 jan. 2018)

Griepgolf grote schadepost voor werkgevers

De griepgolf waar ons land sinds half december mee kampt, is een flinke schadepost voor de economie. Medewerkers die met griep of een verkoudheid thuiszitten, kosten hun werkgever gemiddeld 241 euro per dag, berekende onderzoeksbureau TNO in 2016.

Volgens TNO waren griep en verkoudheid in 2015 de oorzaak van 44 procent van alle ziekteverzuimgevallen. Elk jaar valt 13,2 procent van de werkenden uit door griep of verkoudheid. Dat zijn ruim 1,1 miljoen zieken per jaar. Een door griep of verkoudheid gevelde medewerker blijft bijna een hele werkweek (gemiddeld 4,7 werkdagen) ziek thuis. (Bron: TNO & De Volkskrant, 18 feb. 2018)

Baten griepprik

De griepprik geeft 40% minder kans om griep te krijgen. Bovendien zijn de griepklachten van mensen die de prik hebben gekregen en toch griep krijgen, minder ernstig.

De griepprik verplichten Het is voor werkgevers niet mogelijk om hun werknemers te verplichten zich te laten vaccineren tegen de griep. Een ieder heeft namelijk recht op integriteit (onaantastbaarheid) van het eigen lichaam. (Bron: About HRM, 24 okt. 2018)

SER Arboplatform

Bij dit platform staan alle voor werkgevers en werknemers goedgekeurde arbo-instrumenten overzichtelijk bij elkaar. Het platform wordt ook een punt waar sociale partners kennis kunnen uitwisselen over gezond en veilig werken.

De SER heeft adviezen uitgebracht op het terrein van de arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld over werken met een chronische ziekte en over grenswaarden van gevaarlijke stoffen op de werkplek. De Stichting van de Arbeid heeft praktische handreikingen ontwikkeld. Informatie, die u op de themapagina bij elkaar vindt.

Zorgverzekeraars bevrijden wijkverpleging van lange controle termijn

Zorgverzekeraars gaan declaraties in wijkverpleging vanaf volgend jaar tot maximaal twee jaar na dato materieel controleren. Door de bekorting van maximale controle termijn worden de administratieve lasten voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars verminderd, denkt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Momenteel kunnen zorgverzekeraars tot vijf jaar na dato materiële controles uitvoeren. Medewerkers van zowel zorgverzekeraars als zorginstellingen zijn hierdoor soms bezig met controles over een periode die al geruime tijd verstreken is. (Bron: Skipr, 25 okt. 2019)

Stoelmassage en cursus stoppen met roken geen vrijgestelde Arbo voorziening meer, maar wel een nihilwaardering

Door een aanpassing in de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen vallen de stoelmassage en de cursus stoppen met roken niet meer onder de vrijstelling. De gerichte vrijstelling is alleen van toepassing op verplichte arbovoorzieningen is het oordeel van de Belastingdienst. 

Maar, wanneer deze voorzieningen op de werkplek worden aangeboden vallen ze wel weer onder de nihilwaarderingen.

Volgens de wetgever is er in de praktijk onduidelijkheid over de reikwijdte van de gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling voor arbovoorzieningen. Met een wijziging van de Uitvoeringsregeling Loonbelasting 2011 per 1 januari 2022 is de vrijstelling aangescherpt. Eerst gold deze voor voorzieningen die voortvloeiden uit het arbeidsomstandighedenbeleid van de werkgever, maar nu geldt de vrijstelling alleen voor verplichte arbovoorzieningen. Bovendien mag de werkgever geen eigen bijdrage van werknemers vragen. Maar die regel bestond ook al bij de stoelmassage.

Alleen verplichte arbovoorzieningen zijn gericht vrijgesteld

Wat zijn verplichte arbovoorzieningen?

Deze hangen direct samen met de verplichtingen die de werkgever heeft op grond van de Arbowet, waardoor hij moet zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers bij alle aspecten die met het werk zijn verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomisch verantwoorde bureaustoel, een voetenbankje voor beeldschermwerk, een beeldschermbril, laboratoriumjassen en veiligheidsschoenen.

Niet gericht vrijgesteld zijn voorzieningen die niet direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever, voor het bestrijden of voorkomen van veiligheids- of gezondheidsrisico’s die verbonden zijn met het werk. Voorbeelden zijn het generiek vergoeden of verstrekken van algemene gezondheidschecks en aan het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van gezonde maaltijden, een fiets, sportieve activiteiten en dergelijke. De gerichte vrijstelling geldt dus niet voor voorzieningen die de algemene gezondheid van de werknemer bevorderen.

Geen eigen bijdrage voor verplichte arbovoorzieningen

De Arbowet schrijft verder voor dat de kosten die zijn verbonden aan de naleving van de wettelijke regels niet voor rekening van werknemers mogen komen. Dit betekent dat de werkgever alle kosten van verplichte arbovoorzieningen voor zijn rekening moet nemen en de gerichte vrijstelling alleen van toepassing kan zijn als geen sprake is van een eigen bijdrage van werknemers.

Alleen als werkgever en werknemer een luxere, even veilige, uitvoering van dezelfde voorziening of upgrade van een arbovoorziening wensen (merkmontuur bij een computerbril of een duurdere stof op een bureaustoel), is dat mogelijk, maar geldt de gerichte vrijstelling niet voor de extra kosten die hiermee gepaard gaan. Voor deze extra kosten kan de werkgever een eigen bijdrage uit het nettoloon van de werknemer vragen, of ervoor kiezen dit loon aan te wijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte.

Cursus stoppen met roken en stoelmassage niet gericht vrijgesteld

In het verleden nam de Belastingdienst het standpunt in dat de cursus stoppen met roken en een stoelmassage onder de gerichte vrijstelling vielen. Door de recente aanpassing vallen deze voorzieningen niet langer onder de vrijstelling. Maar, voor zover deze voorzieningen op de werkplek worden aangeboden geldt hiervoor over het algemeen de nihilwaardering, aldus de toelichting.

Wanneer de cursus “stoppen met roken” op de werkplek wordt gegeven, dan geldt hiervoor dus de nihilwaardering.

Vanaf 2022 alleen verplichte arbovoorzieningen gericht vrijgesteld

Sinds 1 januari 2022 geldt geen gerichte vrijstelling meer voor alle arbovoorzieningen. De gerichte vrijstelling geldt alleen nog voor arbovoorzieningen die verplicht zijn volgens de Arbeidsomstandighedenwet. Verplichte arbovoorzieningen zijn bijvoorbeeld een ergonomisch verantwoorde bureaustoel, een beeldschermbril, een voetenbankje voor beeldschermwerk, een laboratoriumjas en veiligheidsschoenen.

Vóór 2022 gold de voorwaarde dat de arbovoorziening voortvloeide uit het arbobeleid van de werkgever. In een arbobeleid kan een werkgever voorzieningen opnemen die niet verplicht zijn. Een cursus stoppen met roken, een stoelmassage, gezondheidschecks en sportieve activiteiten zijn voorbeelden hiervan. Vanaf 2022 zijn deze dus niet meer gericht vrijgesteld.

Gerichte vrijstellingen

Voor de werkplek thuis gelden voor de volgende vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen binnen de werkkostenregeling, de volgende gerichte vrijstellingen:

  • Arbovoorzieningen;
  • Gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur als deze voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium;
  • Thuiswerkkosten.

1. Arbovoorzieningen

De gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen is van toepassing als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De arbovoorzieningen vloeien rechtstreeks voort uit het arbeidsomstandighedenbeleid dat de werkgever voert op grond van de Arbeidsomstandighedenwet;
  • De werknemer gebruikt of verbruikt die voorzieningen (gedeeltelijk) in de werkruimte;
  • De werknemer betaalt geen eigen bijdrage voor die voorzieningen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn alleen nog verplichte arbovoorzieningen gericht vrijgesteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor een ergonomisch verantwoorde bureaustoel, een beeldschermbril en veiligheidsschoenen.

Een cursus stoppen met roken, een stoelmassage, gezondheidschecks en sportieve activiteiten vallen niet meer onder de gerichte vrijstelling.

Eigen bijdrage

Kiest de werknemer voor een duurdere uitvoering van de arbovoorziening en betaalt hij alleen voor de meerprijs een eigen bijdrage? Dan blijft voor de basisvoorziening die de werkgever voor zijn rekening neemt de gerichte vrijstelling van toepassing. De eigen bijdrage voor de luxere versie gaat van het nettoloon af.

Cafetariaregeling

De gerichte vrijstelling is niet van toepassing als de werkgever de arbovoorziening volledig of gedeeltelijk uitruilt met het brutoloon. Omdat de kosten dan ten laste van de werknemer komen, wordt niet voldaan aan de voorwaarde dat de werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor de voorziening.

Kiest de werknemer voor een duurdere uitvoering van de arbovoorziening en wordt alleen de meerprijs uitgeruild met het brutoloon? Dan is dit wel toegestaan, op voorwaarde dat de werkgever de vergoeding hiervoor aanwijst als eindheffingsloon. De uitruil voor de meerprijs van de luxere versie is alleen onbelast als de werkgever nog vrije ruimte heeft. De gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen is niet van toepassing op de meerprijs.

Voldoet de voorziening niet aan de voorwaarden?

Dan gaat deze ten koste van de vrije ruimte als de werkgever deze aanwijst als eindheffingsloon. Voor zover de vrije ruimte wordt overschreden, is de werkgever 80% eindheffing verschuldigd.

2. Gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur als deze voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium

De gerichte vrijstelling voor noodzakelijke voorzieningen is van toepassing als:

  • De voorziening naar het redelijke oordeel van de werkgever noodzakelijk is voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking (noodzakelijkheidscriterium);
  • De werknemer de voorziening moet teruggeven of de restwaarde van deze voorziening aan de werkgever moet terugbetalen, als hij deze niet meer nodig heeft voor de dienstbetrekking;
  • De voorziening geen onderdeel uitmaakt van een cafetariaregeling.

Noodzakelijk

‘Noodzakelijk’ betekent dat de werknemer zonder de voorziening zijn dienstbetrekking niet goed kan uitoefenen. Dat houdt in dat de werknemer de voorziening voor zijn werk nodig heeft en gebruikt.

Een werknemer mag privévoordeel hebben van de voorziening. Dit voordeel hoeft u niet tot het loon te rekenen.

Eigen bijdrage

Kiest de werknemer voor een duurdere uitvoering van een noodzakelijke voorziening en betaalt hij alleen voor de meerprijs een eigen bijdrage? Dan blijft voor de basisvoorziening die de werkgever voor zijn rekening neemt de gerichte vrijstelling van toepassing. De eigen bijdrage voor de luxere versie gaat van het nettoloon af.

Ook mag de werkgever een eigen bijdrage voor privégebruik vragen. Deze gaat ook van het nettoloon af.

Gereedschap en dergelijke apparatuur

Voorbeelden van gereedschap zijn: fototoestel van fotograaf, muziekinstrument van muzikant en kwast van schilder. Een voorbeeld van ‘dergelijke apparatuur’ is een kalibreerapparaat dat nodig is om gereedschap bedrijfsklaar te houden.

Computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur

Hieronder vallen desktops, laptops, tablets, mobiele telefoons en smartphones. Simkaarten, dongels, abonnementen voor internet en mobiele telefonie en software kunnen ook onder de gerichte vrijstelling vallen. Voorbeelden van ‘dergelijke apparatuur’ zijn een organizer, een printer en een navigatiesysteem.

Cafetariaregeling

De gerichte vrijstelling is niet van toepassing als de werkgever de noodzakelijke voorziening volledig of gedeeltelijk uitruilt met het brutoloon. Omdat de kosten dan ten laste van de werknemer komen, wordt niet voldaan aan de voorwaarde dat de werkgever de voorziening voor zijn rekening neemt.

Kiest de werknemer voor een duurdere uitvoering van een noodzakelijke voorziening en wordt alleen de meerprijs uitgeruild met het brutoloon? Dan is dit wel toegestaan, op voorwaarde dat de werkgever de vergoeding hiervoor aanwijst als eindheffingsloon. De uitruil voor de meerprijs van de luxere versie is alleen onbelast als de werkgever nog vrije ruimte heeft. De gerichte vrijstelling voor noodzakelijke voorzieningen is niet van toepassing op de meerprijs.

Mogelijk betaalt de werknemer een eigen bijdrage voor privégebruik. De werkgever mag deze eigen bijdrage uitruilen met het brutoloon. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden.

Bestuurders en commissarissen

Voor bestuurders geldt het noodzakelijkheidscriterium pas als de werkgever aannemelijk kan maken dat de voorziening aan het noodzakelijkheidscriterium voldoet. Dit geldt ook voor commissarissen die u verloont via opting-in. In deze gevallen heeft de werkgever dus de bewijslast.

Voldoet een voorziening niet aan de voorwaarden van het noodzakelijkheidscriterium?

Dan gaat deze ten koste van de vrije ruimte als de werkgever deze aanwijst als eindheffingsloon. Voor zover de vrije ruimte wordt overschreden, is de werkgever 80% eindheffing verschuldigd.

3. Thuiswerkkosten

Vanaf 1 januari 2022 mag een werkgever een onbelaste vergoeding geven voor thuiswerkkosten. Hiervoor geldt een gerichte vrijstelling van € 2 per thuisgewerkte dag.

De vergoeding voor thuiswerkkosten is bedoeld voor de extra kosten voor water- en elektriciteitsgebruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. Het bedrag van € 2 is gebaseerd op onderzoek dat het Nibud heeft gedaan. U kunt de vrijstelling ook toepassen als een werknemer slechts een deel van de dag thuiswerkt.

Redactie: Bij een verplichte Arbo voorziening mag de werkgever geen bijdrage vragen aan de medewerker. De werkgever mag ook geen voorziening aan de werknemer vergoeden, maar deze wel beschikbaar stellen. Maar arbeidsrechtelijk kan het toch niet onjuist zijn dat de werkgever bij het verstrekken van een voorziening i.p.v. een bijdrage met de medewerker overeenkomt dat het loon tijdelijk wordt verlaagd of een bonus niet wordt uitbetaald?

Ga terug naar subrubriek Arbeidsomstandigheden.