Personeelslening    Postuum loon 


Pooltje opzetten?

Datum laatste wijziging: 8 juni 2017  |  Trefwoorden: Pool, Kansspel, Werkgever, Werknemers, Loon- en inkomstenbelasting

Inhoud

  1. Werkgever zet een pool op
  2. Werknemers zetten een pool op
  3. Wettelijke regels kansspelen

Werkgever zet een pool op

Wanneer een onderneming een WK-pool organiseert (of binnenkort een Tour de France pool) en de prijs is in totaal meer waard dan € 454, moet over het gehele prijzengeld 29% kansspelbelasting worden betaald. Dat geldt ook als de winnaar een cadeau krijgt in plaats van geld.

Het WK voetbal staat weer voor de deur en dat betekent dat de kans groot is dat er in een onderneming een WK-pool georganiseerd wordt. De werkgever moet daarvoor een aantal zaken goed regelen en vastleggen. Hij moet precies administreren wat de pool inhoudt en wat de winnaars aan prijzengeld of cadeaus krijgen. Als deze prijzen in totaal meer waard zijn dan € 454, moet de onderneming over het hele bedrag 29% kansspelbelasting afdragen.

De werkgever moet de kansspelbelasting namens de prijswinnaar betalen. Stel dat de hoofdprijs € 600 bedraagt. Dat kan er op twee manieren worden afgerekend:
  • de belasting wordt inhouden op het prijsbedrag, zodat de winnaar van € 600 uiteindelijk (€ 600 × 29% =) € 174 minder overhoudt;
  • afgesproken is dat de winnaar het prijsbedrag van € 600 netto ontvangt. De werkgever draagt dan kansspelbelasting af over (€ 600 × 100/71 =) € 845.
Ook als de winnaar in plaats van een geldbedrag een cadeau wint dat meer waard is dan € 454, is de kansspelbelasting van toepassing. Voor de aangifte kansspelbelasting kan een formulier (pdf) worden gedownload van de website van de Belastingdienst. Het verschuldigde bedrag moet binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd, zijn bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst. Is de werkgever te laat of betaalt hij niet, dan riskeert hij dat de winnaar van de prijs zelf een naheffingsaanslag en boete krijgt.

Werknemers zetten een pool op

Als er binnen de onderneming werknemers zijn die zelf een pool opzetten, zonder dat iedereen hieraan mag meedoen, is er geen sprake van het gelegenheid geven tot deelname aan een kansspel. Er hoeft dan ook geen kansspelbelasting ingehouden en afgedragen te worden. Zie ook subrubriek Eindheffing.

Redactie HR-kiosk - Andries Bongers: Deze belastingmaatregel bestond al voor 2002 (invoering van de Euro). Het bedrag was toen namelijk fl. 1000,00. Vandaar dat rare bedrag van 454 euro. Wat is de boodschap: nooit als bedrijf zelf een pool starten, noch je naam er aan verbinden. U gaat al die rompslomp toch niet aan? Gewoon je werknemers zelf iets in elkaar laten knutselen. Kunnen ze heel goed. Een Tour de France pool is overigens nog veel leuker.

Wettelijke regels kansspelen

Voor het organiseren van kansspelen is als regel een vergunning nodig. De Kansspelautoriteit controleert of aanbieders van kansspelen zich aan de regels houden. Er zijn diverse soorten kansspelen met diverse wettelijke regels. Om misverstanden of erger te voorkomen, doen organisaties die een kansspel voor het eerst opzetten er verstandig aan vooraf de brochure Kansspelbelasting te lezen en/of contact op te nemen met de Belastingtelefoon, 0800 -0543.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Personeelslening    Postuum loon