Maatregelen tegen slachthuizen die personeel onterecht ontslaan. Wie is de werkgever?

za 25 mei 2024  |  Bron: NOS-HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,

De koepel van slachthuizen dreigt met disciplinaire maatregelen als leden onterecht hun personeel op staande voet ontslaan. Dat laat de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) weten in reactie op een kritische publicatie van de Nederlandse Arbeidsinspectie over uitzendbureaus in de vleesindustrie.
De inspectie concludeert dat duizenden uitzendkrachten afgelopen jaren waarschijnlijk ten onrechte op staande voet zijn ontslagen. Het gaat met name om arbeidsmigranten. Zij werkten bij drie verschillende uitzendbureaus die personeel uitleenden aan slachterijen en die op grote schaal misbruik maken van deze zeldzame manier van ontslaan.
De uitzendkrachten lopen hierdoor een werkloosheidsuitkering mis, kunnen vaak fluiten naar achterstallig loon of vakantiegeld en verliezen in sommige gevallen ook nog hun woonplek, die geregeld wordt door de werkgever.

N.B. de werkgever is niet het slachthuis maar het uitzendbureau (uitlener). Dat uitzendkrachten hun ww-uitkering mislopen is in principe onjuist. Ze zijn feitelijk wel verzekerd, maar vermoedelijk wordt er door het uitzendbureau geen premie betaald. Waarom de werknemers eventueel geen ww-uitkering krijgen is:
1. Zij komen werkdagen tekort
2. Bij een ontslag op staande voet kan het UWV om twee redenen een uitkering weigeren
    A. Omdat het ontslag verwijtbaar is voor de werknemer of
    B. Indien het ontslag niet verwijtbaar is, is de werkgever (het uitzendbureau) schadeplichtig
3. En heeft de werknemer dan geen recht op een bijstandsuitkering?

Al vele keren hebben wij over deze toestanden geschreven. Dat de wet voor certificering eerst op 1-1-2026 ingaat is gewoon een schande!
Over een paar jaar weer een hoorzitting over het "Uitzendschandaal"?

Misverstand over arbeidsmigranten in OP1

Ook D66 demissionair minister Rob Jetten weet niet waarover hij het heeft, als hij de misstanden van arbeidsmigranten bij slachterijen en tuinderijen benoemt.

  • Vrijwel alle arbeidsmigranten zijn niet in dienst van de bedrijven zelf, maar van de malafide en louche uitzendbureaus.
  • Het bedrijf is de inlener en het uitzendbureau (de feitelijke werkgever) de uitlener.

In 1998 besloot het toenmalige kabinet (minister Asscher, PvdA) dat uitzendbureaus geen vergunning meer hoefden te hebben.
Vanaf dat moment werd Nederland overspoelt met buitenlandse uitzendbureaus (van een paar honderd naar vele duizenden).
Er is dit moment een wet in wording die e.e.a. moet terugdraaien, maar die gaat eerst in 2027 in!
Vanaf dat moment zijn ook de inleners (het bedrijf waar de arbeidsmigranten werken) medeaansprakelijk voor correcte loonbetalingen, verzekeringen en huisvesting

 


Lees meer