Veel nieuwe Tweede Kamerleden hebben geen ervaring en niveau

Opinie  |  di 26 dec 2023  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Veel nieuwe Tweede Kamerleden hebben volgens presentatoren en deelnemers aan talkshows geen ervaring en niveau.
Over een aantal nieuwe leden wordt zelfs nogal smalend gesproken. Dat zij niet allemaal academische titels hebben, is nu juist wat onderzoekers als positief beoordelen, omdat de oude Tweede Kamer geen afspiegeling van het Nederlandse volk zou zijn. En dat is wel de bedoeling vinden deze sociologen.
Onder de kabinetsleden en leden van de Tweede Kamer waren kennelijk wel veel mensen van niveau. Maar mag ik u dan vragen wat zij met dat niveau hebben gedaan? Laat ik niet teruggrijpen op alle rampen die zij veroorzaakt hebben of hebben laten liggen, maar nu alleen de misstanden bij uitzendbureaus benoemen.

Verplichte certificering opgeheven

Onder het bewind van Minister Klaas de Vries (PvdA) en Vermeend (PvdA) werd de verplichte certificering van uitzendbureaus in 1998 opgeheven. En de latere ministers Verhagen (CDA), Asscher (PvdA), Wiebes (VVD) en Koolmees (D66) hebben aan alle misstanden niets gedaan en de beslissing van 1998 niet teruggedraaid. Hoe slim zijn zij dan wel?
Er komt nu een nieuw toelatingsstelsel die de misstanden bij uitzendbureau moet tegengaan. Nieuw? Hoezo? Gewoon de fout van 1998 herstellen.

Wetsvoorstel Minister Van Gennip

Het wetsvoorstel van minister Van Gennip is afgelopen week naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid):
“Nog te vaak worden arbeidsmigranten in Nederland behandeld als tweederangsburgers. Zij slapen in slechte omstandigheden en werken op gevaarlijke plekken, met onzekere contracten. Malafide uitzendbureaus maken misbruik van hun kwetsbare positie en verdienen daar geld aan. Dit is Nederland onwaardig. Dit wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat deze uitzendbureaus goed voor hun personeel zorgen. Dat verbetert de positie van arbeidsmigranten én zorgt voor een gelijk speelveld voor alle uitzendbureaus.”

De wet gaat waarschijnlijk in 2025 in

Al een paar jaar schrijf ik over deze misstanden, lees bijvoorbeeld Qatar aan de Maas  (22-12-2022) of Uitzendbureau of koppelbazen.
Gelukkig wordt e.e.a. nu hersteld ter bescherming van voornamelijk buitenlandse inhuurkrachten. De minister denkt dat de wet in 2025 zal ingaan. Het herstel van deze grove inschattingsfout is prima. Maar 2025 getuigt niet echt van voortvarendheid of enige slimheid. Waarom niet 1 juli 2024?

Ik wens de nieuwe Tweede Kamerleden veel wijsheid en voortvarendheid toe. Overigens wijsheid verkrijg je niet altijd door studie.
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10