Certificering van uitzendbureaus

di 17 okt 2023  |  Bron: HR-kiosk & Rendement  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Per 2026 toelatingsstelsel voor uitzendbureaus

Het voorstel voor de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) is aan de Tweede Kamer aangeboden. Het wetsvoorstel moet de positie van uitzendkrachten verbeteren en malafide uitzendbureaus harder aanpakken.
De misstanden in de uitzendbranche, die met name de arbeidsmigranten raken, zijn al jaren een doorn in het oog van het inmiddels demissionaire kabinet. Uit een rapport uit 2022 van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is naar voren gekomen dat 98% van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling arbeidsmigrant is. Het gaat dan om misstanden op het gebied van onderbetaling, huisvesting en gezond en veilig werken.

Redactie: Het is opmerkelijk en bijna vanzelfsprekend, dat allerlei wijzigingen in de wetgeving die enige jaren geleden zijn ingevoerd, daarna weer worden teruggedraaid. In 1999 vond het toenmalige kabinet het noodzakelijk om te besluiten dat er geen vergunning meer noodzakelijk was voor het opstarten van een uitzenbureau. Nu 25 jaar later komt men tot het besef dat dit toch niet zo'n goed idee was. Zo zijn er tientallen andere voorbeelden, waarbij de "transformatie-carrousel"  lustig nieuwe wetsvoorstellen levert, waarbij het nut later niet blijkt of misschien wel nooit is aangetoond.


Lees meer