Erfenis van vorige kabinetten

Opinie  |  wo 10 jul 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Foute inschatting en geen handhaving

Het is vooral aan de foute inschattingen en gebrek aan handhaving dat we nu zitten met een probleem van malafide uitzendbureaus en meer dan 1 miljoen schijnzelfstandigen.
In 2005 besloot de Tweede Kamer (convenant) dat alleen nog data die de verzekerde betrof bij het UWV bleef en de data van de werkgevers naar de Belastingdienst werd overgeheveld. Tot 2006 werd de “wet op de verzekeringsplicht” door het UWV nauwgezet toegepast. De Belastingdienst besloot evenwel om de controle niet toe te passen (dit noemen we autonomie).

VAR-verklaring

De Belastingdienst hanteerde andere criteria dan de wet verordende en ging met een zogenaamde VAR-verklaring werken. Op basis daarvan werden veel werknemers ineens zelfstandige. Toenmalige ministers en staatssecretarissen (zoals Wiebes en Koolmees) lieten alles over hun kant gaan. Er werd nog wel geprobeerd om de wet DBA in te voeren en alhoewel gewoon aangenomen (en de wet exact hetzelfde was als de wet op de verzekeringsplicht) besloot Koolmees om toch maar niet te handhaven. En nu maar klagen over de vele “schijnzelfstandigen”?

Uitzendbureau en vergunning

In 2015 besloot toenmalig minister Lodewijk Asscher om de verplichte vergunning voor uitzendbureaus los te laten en in het kader van “marktwerking” en de markt geheel vrij te geven voor arbeidsbemiddeling. Al jaren geleden is dit door louche en malafide uitzendbureaus in binnen- en buitenland opgepakt zonder ook maar 1 moment van handhaving. Immers deze uitzendbureaus waren dus de feitelijke werkgever, maar melden hun werknemers nooit aan. Ook werden arbeidsrechtelijke en sociale rechten genegeerd. In principe waren deze werknemers gewoon verzekerd, is het niet voor de sociale wetten, maar dan wel voor de bijstand. Gemeenten en Belastingdienst hebben dit wederom genegeerd. Daarom schreef ik de column “Qatar aan de Maas”. Wel commentaar leveren op Qatar, terwijl hier dezelfde afgrijselijke toestanden zijn.
Asscher, Koolmees, Wiebes, De Jonge en Jetten en niet te vergeten Timmermans  c.s. de Tweede Kamer zijn schuldig aan alle wantoestanden die nu bestaan. 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info