Qatar aan de Maas

Opinie  |  za 24 dec 2022  |  Bron: HR-kiosk & Een Vandaag  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

500 arbeidsmigranten dakloos in Nederland!

Arbeidsmigranten in Qatar zijn er vaak beroerd aan toe. Deze toestanden werden de afgelopen maanden door ons luidkeels veroordeeld en leidden bijna tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Qatar. Maar helaas komen in Nederland deze uiterst schrijnende zaken ook voor met arbeidsmigranten, die ook nog eens verkeerd (ondeskundig) worden opgepakt.
 
Niet alleen dat het UWV de wet onjuist toepast, maar ook nieuwslezers zitten vaak bezijden de waarheid en doen onvoldoende onderzoek naar de juistheid van een situatie, waarover zij berichtten.
Op dit moment zijn er naar schatting 500 arbeidsmigranten, die in Nederland dakloos zijn en onder erbarmelijke omstandigheden over straat zwerven.

Wanneer ben je verzekerd voor de sociale wetten?

Om in aanmerking te komen voor een uitkering ingevolge de sociale wetgeving zoals een WW, WIA of Ziektewetuitkering moet je verzekerd zijn. Vrijwel iedereen die in loondienst werkt, is automatisch verzekerd voor o.a. de WW. Je hoeft hier dus geen speciale verzekering voor af te sluiten.
Het verzekerd zijn is niet afhankelijk van het betalen c.q. inhouden en afdragen van premies, maar of er sprake is van een dienstverband. Voor het afdragen van premies is de werknemer niet verantwoordelijk en ook niet of de inhouding wel op de salarisspecificatie staat (als deze al wordt begrepen). Immers er kan wel een inhouding op de loonstrook staan, maar dat zegt nog niets of de werkgever wel de inhouding afdraagt.
 
In het meest beroerde geval verstrekt de werkgever (uitzendbureau) helemaal geen loonstrook en ook de betalingen zijn onregelmatig. Lees Uitzendbureau of koppelbazen. De arbeidsmigranten uit Oost-Europa zijn vaak hiernaartoe gelokt met prettige vooruitzichten, die totaal niet worden waargemaakt. Wat is het verschil met Qatar?
 
Zodra het de werkgever even tegenzit worden ze op straat gezet. Vaak is de tuinder waar ze werken juridisch niet eens de werkgever, maar een louche uitzendbureau met een Oost-Europese eigenaar, die in Nederland zijn werknemers wegzet, met een kantoor in België. (mij persoonlijk bekend).
 
Deze mensen hebben recht op ondersteuning van de Gemeente waar ze wonen of waar ze woonden, wanneer ze rechteloos uit hun woning worden gezet.
De praktijk is nu dat Sociale Zaken van zo’n gemeente hun rechten niet erkent en ook het UWV doet geen enkele poging om het dienstverband te controleren. Want waren ze misschien wel verzekerd voor WW en de Ziektewet?
 
Controle hierop dient de Belastingdienst te doen. Een illusie die in het convenant van 2005 door de Tweede Kamer als zoete koek is geslikt, toen veel controles overgingen naar de Belastingdienst, die tot dan bij het UWV werden gedaan.
 
Maar is dit een  excuus om Nederland op Qatar te laten lijken?
 
(meer dan 5000 keer gelezen)

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10