Pensioenfondsen schuiven overstap op nieuwe stelsel voor zich uit

wo 29 mei 2024  |  Bron: HR-kiosk & Economie  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Pensioenfondsen stappen later over

Het aantal pensioenfondsen dat per 1 januari 2025 overstapt op het nieuwe pensioenstelsel is hard gedaald. Dat blijkt uit een enquête van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat ieder kwartaal de pensioenfondsen vraagt naar hun vorderingen rondom de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.
Van de 177 pensioenfondsen zijn er slechts drie van plan om begin volgend jaar van systeem te wisselen. Halverwege 2025 willen nog eens vier fondsen de stap maken. Een half jaar geleden hadden nog 25 pensioenfondsen de ambitie om in 2025 van start te gaan met het nieuwe stelsel.
Veruit de meeste pensioenfondsen, 74, mikken nu op 2026 voor de overstap.

Het aantal fondsen dat pas in 2027 wil instappen is ten opzichte van een half jaar geleden ruim verdubbeld: van 21 naar 44. Uiterlijk 1 januari 2028 moet de overstap zijn gemaakt. Daar laten nu vijf fondsen het op aankomen.

Een eigen pensioenpotje

In het nieuwe stelsel krijgt iedereen een eigen pensioenpotjes. Het berekenen ervan kost veel tijd. Ook de politieke discussie zou een rol kunnen spelen.
Al eerder schreven wij dat veel pensioenfondsen hun administratie niet op orde hebben en er veel fouten in zitten, maar desondanks zou het toch niet zo moeilijk moeten zijn om uit de beschikbare gegevens het individuele recht te kunnen rapporteren?
Lees meer