Als het kalf verdronken is, dempt men de put

Opinie  |  do 8 mei 2025  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , ,

Een sterk vermoeden is gissen naar een reeds bestaande waarheid

In een hoofdartikel in de Telegraaf geven twee emeritus hoogleraren blijk van een vermoeden dat de commercie loert op “onze” pensioenen.
Zij stellen de vraag: Waarom wil de financiële sector zo graag een wijziging van ons pensioensysteem?
De professoren Joop Hartog en Bernhard van Praag hebben een vermoeden.
Het is jammer, dat deze emeritus hoogleraren slechts een vermoeden hebben en hiermee duidelijk aangeven geen onderzoeksjournalisten te zijn en jammer genoeg al helemaal geen wetenschappelijk bewijs aanvoeren.
Desondanks hebben ze wel volkomen gelijk, maar komen met hun waarschuwing gewoon vele jaren te laat en ook nog eens onvoldoende onderbouwd.

The Great Robbery

Al een aantal jaren geleden schreef ik een artikel met de kop: The Great Robbery, omdat toen al duidelijk was dat veel pensioenfondsen praktisch al in handen waren van verzekeraars en beleggers w.o. Aegon en Goldman Sachs onder mededinging en goedkeuring van N.B. de DNB als toezichthouder (!).

Besturen en Administratiekantoren

Er is veel kritiek op besturen van pensioenfondsen, uiteindelijk zijn zij wel verantwoordelijk voor de gang van zaken, met name t.a.v. de hoge beheerskosten.
In eenvoudige Excel berekeningen heb ik jaren geleden al aangetoond, dat de beheerskosten van een individueel pensioen, zelfs bij een laag rendement, tonnen bedraagt. Lees: Tegenstrijdige mistige horrorverhalen
Het bestuur van een pensioenfonds incl. ondersteunend personeel (ook bij ABP) bestaat slechts uit 60 personen. Vrijwel alle pensioenfondsen hebben echter het administratieve uitvoerend beheer overgedragen aan een juridisch zelfstandig administratiekantoor.  Bij ABP is dat het APG met meer dan 3700 medewerkers en MN-Services van de metaalfondsen heeft meer dan 500 man, die de administratie doen.
De meeste administratiekantoren zijn in handen van verzekeringsmaatschappijen (w.o. Aegon), die de beleggingen weer overlaten aan beleggingsorganisaties als Goldman Sachs en Blackrock.   
Het is dus een waarschuwing van onze emeritus hoogleraren voor een toekomstig doembeeld, waarvan het feit reeds jaren geleden heeft plaatsgevonden.
De WTP is geen bedreiging voor de pensioenen, maar een voortzetting van een proces, dat al jaren geleden is begonnen.

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl, directeur van HR-kiosk BV, directeur en consultant De Bongerd VOF,was Bestuurslid NVP, Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10