Pensioenaanvulling

Datum laatste wijziging: 26 januari 2020  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud


Voorwoord

In aanvulling op de AOW en de bedrijfspensioenregeling kunnen personen in aanvulling daarop vrijwillig kiezen voor een particuliere (individuele) pensioenvoorzieningen, veelal verkrijgbaar bij een bank. Zie subrubriek "Drie pijlers".

Iets anders is het als een pensioenaanvulling automatisch door het pensioenfonds zelf geschiedt. Voor zover HR-kiosk bekend, is de pensioenaanvulling van het pensioenfonds ABP uniek in Nederland.

Pensioenaanvulling ABP

Van pensioenaanvulling door het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) is sprake als u en uw partner vóór 1 januari 1995 tegelijkertijd pensioen opbouwden bij ABP. De aanvulling wordt (automatisch) betaald als u en uw partner de AOW-leeftijd hebben bereikt. Ook tweeverdieners die vóór 1 januari 1995 tegelijkertijd bij ABP en een ander pensioenfonds opbouwden, hebben mogelijk recht op een aanvulling, dit moet wel worden aangevraagd.

De toekenning van de aanvulling voor partners die beiden tegelijkertijd bij ABP pensioen hebben opgebouwd, gaat in principe automatisch altijd goed. Maar door nieuwe data-analysetechnieken ging dat in 2019 bij 6.600 deelnemers verkeerd. Dat wordt binnenkort of is al gerepareerd. ABP verwacht medio 2020 alle de herstelacties te kunnen afronden.

Als uw partner vóór 1 januari 1995 pensioen opbouwde bij een andere pensioenuitvoerder en u in diezelfde periode bij ABP, dan kan ook recht bestaan op een aanvulling als u en uw partner beiden de AOW-leeftijd hebben bereikt. Omdat ABP dat in haar administratie niet kan zien, vraagt ABP aan de betrokkenen een formulier in te vullen en te zenden aan ABP. Voor vragen kan men op werkdagen ook telefoneren, tel 045 – 579 6170.