The Great Robbery

Opinie  |  wo 7 sep 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,



Wie kent het verhaal niet? De grote treinroof (The Great Train Robbery) is de naam, die gegeven is aan een nachtelijke overval op 8 augustus 1963 op de posttrein van Glasgow naar Londen.
Deze roof werd gepleegd door een goed georganiseerde bende. Bij deze grootste treinroof uit de geschiedenis maakten de rovers 2,6 miljoen Britse pond buit. De mannen gingen nauwgezet en vrijwel zonder geweld te werk.
In die bewuste nacht zetten de rovers de seinen eerst op ROOD en daarna weer op GROEN. Ondertussen roofden zij de trein leeg.

Waarom dit verhaal weer eens aangehaald?

Na jarenlang gesteggel over o.a. de rekenrente, werd onder aanvoering van de Nederlandsche Bank (Knot) en meerdere Tweede Kamerleden en Ministers het sein op ROOD gezet.
Zo kan het niet langer! Er moet een nieuw systeem komen! Waarom precies kon men meestal niet goed uitleggen, maar het dogma “er moet een nieuw systeem komen” werd voetstoots aangenomen. N.B. door voornamelijk figuren die helemaal niet over het grote vermogen van 1800 miljard euro gaan.

Van wie is dat geld?

Even terzijde: van wie is dat geld eigenlijk? Van de Staat? Van de werkgevers? Van de Pensioenfondsen zelf? Nee, dat vermogen is uitsluitend van de werknemers en gepensioneerden, die hebben immers dat geld uitsluitend gespaard. Ja, de werkgevers hebben ook een bijdrage geleverd, maar dat zat opgesloten in het arbeidsvoorwaardencontract (cao). Er is wel een mandaat gegeven aan het pensioenfonds dat zij het vermogen zorgvuldig beheren.

Administratiekantoren

Overigens beheren de pensioenfondsen dat geld zelf nauwelijks, maar laten dat over aan de Administratiekantoren. Het ABP heeft als pensioenfonds maar weinig mensen in dienst, maar het vrijwel volledig zelfstandige administratiekantoor wel 3500 medewerkers en die besteden weer veel werk uit aan banken en verzekeringsmaatschappijen. Een van de grootste beleggers voor “ABP” is Goldman Sachs. Die krijgen die grote bonussen en niet de directie van het pensioenfonds zelf.

Rendement versus rekenrente

De rendementen van de pensioenfondsen zijn over een lange periode gemiddeld wel 7%. Met een eenvoudige Excelberekening zie je dat de beheerskosten wel 40% zijn van de totale inleg en dan nog kunnen de pensioenen gemakkelijk betaald worden. Lees ook
 
Het overgrote deel van de Nederlanders en Medelanders hebben geen idee hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd. Eerst tegen de pensioengerechtigde leeftijd gaan ze daarover eens nadenken. Weten nauwelijks meer waar ze gewerkt hebben en al helemaal niet waar ze premie hebben betaald. En dat is maar goed ook: want 30% van de gegevens klopt niet eens! Maar wie weet dat?
 
Dus niet de hoge beheerskosten en de slechte administraties zijn het probleem, maar de verplichting naar de toekomst hebben we ons wijs laten maken. En daarom heeft o.a. ex minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Knot een paar jaar geleden besloten om de “rekenrente” nog eens strakker aan te trekken en zeker geen relatie te leggen met de behoorlijke beleggingswinsten van de pensioenfondsen, maar de verplichtingen naar de toekomst te waarderen op de marktrente van 1,3%. Een rente die zelfs tot NUL was gereduceerd (EBC) om de zuidelijke landen voor een faillissement te behoeden.
Toen het sein langdurig op ROOD stond, was de tijd rijp om de nieuwe religie te annonceren. We gaan naar een nieuw Pensioenstelsel, halleluja! Indexeren is dan misschien wel mogelijk.
Binnenkort beslist het parlement (mogelijk ten overvloede) over de Pensioenwet, die uiterlijk op 1 januari 2023 ingaat. Dus over een paar maanden. En dan gaat het sein op GROEN.
Er is dan nog wel een transitieperiode (van 4 jaar) waarop de zakken met geld van de pensioenfondsen in het “Grote Reservoir” worden gestort. En van wie is dat geld dan? “Rien ne va plus, het geld is niet meer van u”!
 
The great Robbery heeft dan plaatsgevonden en alle toezeggingen blijken onder voorbehoud te zijn gedaan of men heeft er geen actieve herinneringen meer aan.
 

In Engeland werd de roof gepleegd door een goed georganiseerde bende.

Inmiddels is de wet in de Tweede en ook in de Eerste Kamer aangenomen. Opmerkelijk is dat vrijwel geen enkel kamerlid de wet en vooral de uitvoering begrijpt, toch heeft ingestemd.
Ik wil u uitnodigen om de speech van het kamerlid Omtzigt te volgen, die overigens door slechts een paar kamerleden is gevolgd, waarvan dus het overgrote deel klakkeloos heeft ingestemd met de nieuwe wet, waarvan de meeste kamerleden geen snars van begrijpt.  De speech van Omtzigt

Maar . . . . een belangrijk element werd nauwelijks aangehaald, dat zijn de enorme onevenredige beheerskosten.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10