CDA-denktank : Pensioenwet wordt een ramp!

Opinie  |  za 20 mei 2023  |  Bron: Telegraaf / HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden:

Wat HR-kiosk al meer dan een jaar geleden voorspelde, wordt nu ook door anderen naar voren gebracht.
Het wetenschappelijk bureau van het CDA luidt de noodklok over de Pensioenwet. De overstap naar een nieuw pensioenstelsel is veel te riskant en stort alle pensioenspaarders in grote onzekerheid over hun opgebouwde pensioen.
Dat zeggen directeur Pieter Jan Dijkman en medewerker Arjen Siegmann van het wetenschappelijk instituut. Ze noemen de  Pensioenwet, die maandag in de Eerste Kamer wordt behandeld: “een enorme gok op de toekomst”.
CDA senatoren moeten deze wet terugsturen. De kritiek vanuit de boezem van het CDA is saillant, omdat voor de pensioenplannen steun nodig is van de gehele coalitie plus linkse oppositiepartijen PvdA en GL.


CDA-senatoren niet op de hoogte

Opmerkelijk is dat de CDA-senatoren niet op de hoogte zijn van deze kritiek.
Op zich is dat niet zo vreemd: Tweede Kamer en Eerste Kamerleden hebben zich met een “coalitieakkoord” kritiekloos verbonden aan de nieuwe Pensioenwet, zonder ook maar enig moment zich verdiept te hebben in de materie.
Ook minister Schouten is de volgzaamheid zelve en probeert met clichés de wet te verdedigen, omdat dat nou eenmaal in het kabinetsbesluit is overeengekomen.
Natuurlijk weet het kabinet dat over enige tijd diverse wetten niet meer probleemloos door de Eerste Kamer kunnen worden geloodst, omdat de samenstelling van de leden dan rigoureus wijzigt. Dus nu nog even snel er doorheen drukken, maar dan moeten alle coalitiepartijen wel meewerken.

The great robbery

Toch is het opmerkelijk dat vrijwel geen van de partijen tot de kern van het probleem doordringt. Wilt u meer weten, lees dan ook “The great robbery”, want linksom of rechtsom dreigt het enorme bezit van pensioengerechtigden gewoon onteigend te worden. En dan heb ik het nog niet eens over de absurde beheerskosten, bonussen, miljarden die in de zakken van de grote beleggingsinstituten, zoals Goldman Sachs verdwijnen.


Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10



Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Groepsdefinitie