Het beste wat je kunt doen bij zieke werknemers

Artikelen  |  wo 7 jun 2023  |  Trefwoorden:

Als organisatie heb je het beste met je werknemers voor; je doet er alles aan ziekte onder het personeel te voorkomen. Enerzijds door hen goede secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, wat hen bijvoorbeeld de kans geeft meermaals per jaar een aantal dagen verlof op te nemen. Anderzijds door als organisatie in te zetten op vitaliteit. Dat kan overigens een onderdeel zijn van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor een abonnement bij de sportschool of een sportvereniging. Er liggen voldoende kansen om de vitaliteit van medewerkers te stimuleren.

Mocht een werknemer onverhoopt langdurig ziek raken, dan stopt de zorg niet. Je wilt de medewerker goede re-integratiekansen bieden. Standaard worden dergelijke kansen geboden via het UWV, maar deze zijn beperkt. Door voor een WGA Eigenrisicodrager te kiezen, verbeter je de re-integratiekansen van een langdurig zieke medewerker. Daarbij wordt deze medewerker persoonlijk begeleid en worden de kosten voor de WGA-uitkering van het personeelslid gedurende tien jaar vergoed. Kijk er ook voor jouw bedrijf eens naar.


Kijk naar zieke werknemers om als zij langdurig thuis zitten

Wanneer een medewerker langdurig ziek is, neemt het risico toe dat deze medewerker verder van de organisatie af komt te staan. Het contact met collega’s verwatert, een manager vertrekt waarbij een nieuwe manager het zieke personeelslid onvoldoende kent om deze persoonlijk te kunnen benaderen, enzovoorts. Het maakt het voor deze medewerker lastiger om op een later moment terug te keren binnen de organisatie. Organisaties zouden er alles aan moeten doen, om de afstand tussen de medewerker en de organisatie niet onnodig te laten vertroebelen. Neem periodiek contact op, stuur eens een kaartje of een bos bloemen, ga een keer langs bij de medewerker, enzovoorts. Niet alleen prettig voor de medewerker zelf, maar ook goed voor de naam van de organisatie.
 

Zorg goed voor de medewerkers van je organisatie

Nog beter is het voorkomen van een situatie waarin een medewerker langdurig ziek thuis komt te zitten. Logischerwijs is dat niet altijd even gemakkelijk. Om de kans op ziekte te verkleinen, is het verstandig in te zetten op preventie. Start bij een scan van het aanbod in de bedrijfskantine. Welke ongezonde snacks worden hier aangeboden? Valt uit de verkoopcijfers op te maken hoe populair deze snacks momenteel zijn? Hoe zit dit bij de gezonder producten? Door de ongezonde snacks weg te halen, zet je een eerste stap in het stimuleren van de vitaliteit van medewerkers.

Tip: het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om de medewerkers van je organisatie gratis fruit aan te bieden. Dit kan dagelijks, maar ook eens per week. Niet alleen stimuleert het de vitaliteit en gezondheid van collega’s; het is ook een extra secundaire arbeidsvoorwaarde die je biedt. Het maakt je organisatie aantrekkelijker op de toch al krappe arbeidsmarkt.
 

Zet in op beweging door activiteiten aan te bieden

Ziekte onder het personeel voorkom je niet alleen door de focus te leggen op een gezonde voeding. Het is minstens zo belangrijk om voldoende te bewegen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. De toenemende werkdruk bij veel organisaties verhoogt de stressgevoelens van medewerkers. Door te bewegen vallen deze gevoelens makkelijker te relativeren, slaapt men beter en heeft men een volgende dag meer energie wat de productiviteit ten goede komt.

Reeds las je al dat je een sportabonnement onderdeel uit kunt laten maken van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook kan het interessant zijn om periodiek activiteiten te organiseren. Denk aan relatief simpele oplossingen als een gezamenlijke wandeling bij de lunch. Het is niet alleen bevorderlijk voor de gezondheid van collega’s, maar ook een goed moment om op informele wijze bij te praten met elkaar.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Inboarding Pooltje opzetten? Employee Benefits