Thuiswerken zorgt voor stijging gezondheidsproblemen

Artikelen  |  ma 2 nov 2020  |  Trefwoorden: , , , , , , ,



Uit een onderzoek van LinkedIn onder meer dan 500 HR-professionals blijkt dat vier op de tien HR-deskundigen zien dat de mentale gezondheidsproblemen zijn toegenomen bij werknemers. Dit is zo sinds de start van het thuiswerken vanwege de coronacrisis. De HR-professionals geven grotendeels aan te denken over de juiste vaardigheden, kennis en tools om de werknemers op afstand te helpen.

Veranderende manier van werken

Voor degene die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, is de manier van werken flink veranderd. Dit heeft invloed op de mentale gezondheid. Zo ervaren 42 procent van de ondervraagden mentale problemen als eenzaamheid, angst, isolatie en burn-out. Psychologische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dus ook met de goedkoopste zorgverzekering kunnen mensen hulp zoeken. Daarnaast geeft haast de helft van de medewerkers aan last te hebben van digitaal presenteïsme. Het noodgedwongen thuiswerken ziet er anders uit dan wanneer een organisatie langzaam overgaat op deze manier van werken. Dit geeft veel onzekerheid, waar werknemers last van kunnen hebben. Daar komt bij dat de werkomstandigheden thuis voor veel werknemers verre van optimaal zijn.

Persoonlijk

Of thuiswerken bij iemand past, is sterk persoonsgebonden. De één heeft behoefte aan een vast ritme en structuur, terwijl de ander weer goed gedijt bij meer ownership en autonomie. Wel vinden veel mensen het prettig om contact te hebben met collega's. Alleen al de praatjes bij het koffiezetapparaat worden erg gemist. Natuurlijk zijn er digitaal opties, maar dit voelt toch meer gemaakt. Als HR-professional is het belangrijk om inzicht te krijgen in de behoeften van medewerkers. Zo kunnen jullie samen kijken hoe de thuiswerksituatie verbeterd kan worden.

Ondersteuning bieden

Het is belangrijk dat je als HR-professional actief betrokken blijft bij medewerkers. Dit kan ook vanaf een afstand. Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de HR-professionals het gevoel heeft dat het vermogen om medewerkers te ondersteunen niet is veranderd sinds meer medewerkers thuiswerken. Wel zijn er maatregelen getroffen in de meeste organisaties om thuiswerken makkelijker te maken en zijn er een aantal regels opgesteld. Zo is het volgens veel HR-deskundigen mogelijk voor werknemers om de dagen flexibel in te delen. Ook wordt er (extra) verlof aangeboden of kunnen werknemers aanspraak maken op professionele (mentale) begeleiding.

Verder kun je duidelijk communiceren. Door expliciet aan te geven dat er begrip is voor stress, onzekerheden en verminderde werkeffectiviteit neem je al een hoop zorgen weg. Communiceer ook duidelijk welke ondersteuning jouw organisatie biedt en schep verwachtingen over werktijden en bereikbaarheid. Veel mensen zijn geneigd om thuis langer door te werken en ook op vrije dagen beschikbaar te zijn, terwijl deze tijd juist nodig is om op te laden. 

bron: Twenty Four Webvertising B.V.