Zowel Tweede als Eerste kamer stemt in met tijdelijke coronawet: dit moet je erover weten

Artikelen  |  zo 22 nov 2020  |  Trefwoorden: , , , , ,



Na de Tweede Kamer heeft onlangs ook de Eerste Kamer ingestemd met de tijdelijke coronawet, zo valt te lezen op de site van de Rijksoverheid. Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de wet, waar ook de aanpassen aangebracht door de Tweede Kamer bij waren geïncludeerd. De tijdelijke wet zal daarom nu de huidige noodverordeningen vervangen. In eerste instantie zal de nieuwe coronawet gelden voor drie maanden, maar dit kan steeds met drie maanden verlengd worden indien dit nodig blijkt te zijn. Ook is het mogelijk om de wet tussentijds in te trekken op het moment dat de nieuwe regels niet meer nodig zijn. Uiteraard wordt het parlement betrokken bij dergelijke besluiten. 

Waarom ingevoerd?

De tijdelijke coronawet is niet zomaar tot stand gekomen. Sinds het eerste concept is er veel gesleuteld aan de wet. Toch is het eerst goed om te weten waarom het kabinet überhaupt zo graag een tijdelijke wet in wilde voeren voor corona. Dit is omdat het als juridische basis dient voor de maatregelen die de overheid neemt om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op het moment leunt het handhaven van de maatregelen puur nog op de noodverordeningen die regionaal of plaatselijk gelden. Met behulp van de tijdelijke coronawet is dit dus niet meer nodig. Zo kan het kabinet bijvoorbeeld makkelijker verplichten dat je thuiswerkt en die laptoptas dames of rugzak dames laat staan. 

Veranderingen

Op 1 oktober werd in de Tweede Kamer een akkoord bereikt over het nieuwe wetsvoorstel. Vooraf werd er hevig gesleuteld aan het voorstel. Hierbij was een belangrijke verandering dat de wet nu maar geldig is voor drie maanden, al kan het dus verlengd worden. Minister De Jonge wilde eerst namelijk dat de tijdelijke coronawet geldig zou zijn voor zes maanden. Daarnaast werd de voorstel ook gewijzigd op basis van de macht van de minister. Dit is namelijk ingeperkt. Bij de eerste versie kon De Jonge de wet verlengen, al moest hij het parlement op de hoogte stellen hiervan. Bij de huidige wet moet de Kamer goed geïnformeerd worden, terwijl ook de Raad van State haar hierover mag buigen. Zo kan de tijdelijke wet dus niet zomaar simpel verlengd worden. 

Mondkapjesplicht

In de tijdelijke coronawet staat helemaal niets over een mondkapjesplicht. Toch werkt het kabinet aan een manier om het wettelijk verplicht te maken dat de kapjes op specifieke plaatsen gedragen worden. Als die plicht daadwerkelijk er gaat komen dan heb je natuurlijk wel mondkapjes nodig die perfect passen bij je tas van Castelijn en Beerens. Het lijkt er wel op dat een mondkapjesplicht werkelijkheid gaat worden, want op korte termijn zullen beide Kamers regelingen over de aanstaande mondkapjesplicht krijgen. Hierin zal ook gesproken worden over de maatregelen die momenteel in de noodverordeningen staan. De routekaart zal er bovendien tevens inkomen als regeling. Alhoewel zowel de Eerste als de Tweede Kamer kunnen debatteren over de regelingen, zal alleen de Tweede Kamer erover kunnen stemmen.