Ideeënbus    Integrated Employee Benefits 


Inboarding

Datum laatste wijziging: 26 april 2017  |  Trefwoorden: Inboarding, Werknemers, Onboarding

Inhoud

  1. Inleiding
  2. Functioneringsgesprekken belangrijkste maatregel om topperformers te behouden
  3. Onboarding met een app
  4. HR kan employee experience positief beïnvloeden

Inleiding

De economie trekt aan en het aantal vacatures stijgt. Veel werknemers waren pas geleden nog bang om hun baan te verliezen; nu zien ze kansen om uit te gaan kijken naar een andere baan. Job hoppen kan lucratief zijn, dus zetten werknemers in op inboarding.

Werkgevers deden hun best om ontslagrondes te voorkomen en nu moeten ze hun best doen om werknemers binnen te houden. Om ervoor te zorgen dat het personeelsverloop beperkt blijft doen zij aan inboarding.

De term ‘onboarding’ is bekender: een gestructureerd inwerktraject om het verloop van nieuwe werknemers te voorkomen. Daarvan afgeleid is inboarding: medewerkers de mogelijkheid bieden om te zich te ontwikkelen binnen het bedrijf door hen hun kennis, vaardigheden en houding te laten verbeteren.

Bij inboarding gaat het erom dat werknemers nieuwe kansen pakken, wat ze ook zouden doen als ze op zoek zouden gaan naar een andere werkgever, maar nu bij de huidige werkgever. (Bron: JobBird, 28 aug. 2014)


 

Functioneringsgesprekken belangrijkste maatregel om topperformers te behouden

De aantrekkende arbeidsmarkt creëert optimisme, maar ook zorgen onder Nederlandse HR-managers. Uit onderzoek van Officeteam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in het plaatsen van gekwalificeerd tijdelijk administratief en secretarieel ondersteunend personeel, blijkt dat 65 procent van de ondervraagde HR-managers bezorgd is over het vertrek van topperformers. (Bron: LogiProf, nov. 2014)

Onboarding met een app

YoungCapital groeit als kool. Sinds augustus nam de recruitmentorganisatie voor jong talent maandelijks ruim dertig nieuwe medewerkers in dienst. De teller staat vandaag de dag op zo’n 650 vaste medewerkers. Om al die nieuwelingen snel productief te maken en tegelijkertijd het DNA van snelgroeiende organisatie veilig te stellen, is een goed onboardingproces dus essentieel.

Nieuwe medewerkers worden onder leiding van een ‘chef onboarding’ in een meerdaags inwerkprogramma – de YoungCapital Experience – ingewerkt. Op verschillende externe locaties wordt de groep nieuwe medewerkers in de cultuur meegenomen door middel van een uitgebreide reeks activiteiten. Een daarvan is bijvoorbeeld een boksclinic. (Bron: PW De Gids, 16 jan. 2017)

HR kan employee experience positief beïnvloeden

Een positieve employee experience heeft grote voordelen. Medewerkers presteren beter, zeggen minder snel hun baan op en voelen zich verantwoordelijker voor de bedrijfsresultaten. Onderzoek wijst uit welke factoren en determinanten van belang zijn voor het beïnvloeden van die employee experience.

Een positieve employee experience begint echter bij de leiders en managers van de organisatie. Zij moeten het voorbeeld geven en de juiste randvoorwaarden scheppen voor medewerkers. Verder zijn er zes Human Workplace Practices aangeduid als
  1. Vertrouwen in de organisatie
  2. Leuke collega’s
  3. Betekenisvol werk
  4. Feedback en erkenning
  5. Autonomie en meedoen bij besluitvorming
  6. Werk–privébalans
(Bronnen en meer: PW de Gids, 20 jan. 2017 en Globoforce)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


 Ideeënbus    Integrated Employee Benefits