IdeeŽnbus    Integrated Employee Benefits 


Inboarding

Datum laatste wijziging: 19 mei 2018  |  Trefwoorden: Inboarding, Werknemers, Onboarding

Inhoud

 1. Inleiding
 2. Functioneringsgesprekken belangrijkste maatregel om topperformers te behouden
 3. Onboarding met een app
 4. HR kan employee experience positief beÔnvloeden
 5. Employee experience belangrijke troef in war for talent

Inleiding

De economie trekt aan en het aantal vacatures stijgt. Veel werknemers waren pas geleden nog bang om hun baan te verliezen; nu zien ze kansen om uit te gaan kijken naar een andere baan. Job hoppen kan lucratief zijn, dus zetten werknemers in op inboarding.

Werkgevers deden hun best om ontslagrondes te voorkomen en nu moeten ze hun best doen om werknemers binnen te houden. Om ervoor te zorgen dat het personeelsverloop beperkt blijft doen zij aan inboarding.

De term Ďonboardingí is bekender: een gestructureerd inwerktraject om het verloop van nieuwe werknemers te voorkomen. Daarvan afgeleid is inboarding: medewerkers de mogelijkheid bieden om te zich te ontwikkelen binnen het bedrijf door hen hun kennis, vaardigheden en houding te laten verbeteren.

Bij inboarding gaat het erom dat werknemers nieuwe kansen pakken, wat ze ook zouden doen als ze op zoek zouden gaan naar een andere werkgever, maar nu bij de huidige werkgever. (Bron: JobBird, 28 aug. 2014)

Functioneringsgesprekken belangrijkste maatregel om topperformers te behouden

De aantrekkende arbeidsmarkt creŽert optimisme, maar ook zorgen onder Nederlandse HR-managers. Uit onderzoek van Officeteam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in het plaatsen van gekwalificeerd tijdelijk administratief en secretarieel ondersteunend personeel, blijkt dat 65 procent van de ondervraagde HR-managers bezorgd is over het vertrek van topperformers. (Bron: LogiProf, nov. 2014)

Onboarding met een app

YoungCapital groeit als kool. Sinds augustus nam de recruitmentorganisatie voor jong talent maandelijks ruim dertig nieuwe medewerkers in dienst. De teller staat vandaag de dag op zoín 650 vaste medewerkers. Om al die nieuwelingen snel productief te maken en tegelijkertijd het DNA van snelgroeiende organisatie veilig te stellen, is een goed onboardingproces dus essentieel.

Nieuwe medewerkers worden onder leiding van een Ďchef onboardingí in een meerdaags inwerkprogramma Ė de YoungCapital Experience Ė ingewerkt. Op verschillende externe locaties wordt de groep nieuwe medewerkers in de cultuur meegenomen door middel van een uitgebreide reeks activiteiten. Een daarvan is bijvoorbeeld een boksclinic. (Bron: PW De Gids, 16 jan. 2017)

HR kan employee experience positief beÔnvloeden

Een positieve employee experience heeft grote voordelen. Medewerkers presteren beter, zeggen minder snel hun baan op en voelen zich verantwoordelijker voor de bedrijfsresultaten. Onderzoek wijst uit welke factoren en determinanten van belang zijn voor het beÔnvloeden van die employee experience.

Een positieve employee experience begint echter bij de leiders en managers van de organisatie. Zij moeten het voorbeeld geven en de juiste randvoorwaarden scheppen voor medewerkers. Verder zijn er zes Human Workplace Practices aangeduid als
 1. Vertrouwen in de organisatie
 2. Leuke collegaís
 3. Betekenisvol werk
 4. Feedback en erkenning
 5. Autonomie en meedoen bij besluitvorming
 6. WerkĖprivťbalans
(Bronnen en meer: PW de Gids, 20 jan. 2017 en Globoforce)

Employee experience belangrijke troef in war for talent

Digitale ervaringen hebben het dagelijks leven eenvoudiger gemaakt. De huidige generatie toptalent eist dezelfde eenvoud in haar werk. Een uitstekende employee experience met behulp van technologie is daarmee de nieuwe manier om de slag om talent te winnen.

De kern van de digitale transformatie in HR is het verbeteren van de werknemerservaring met gepersonaliseerde, voorspellende en naadloze digitale technologieŽn. Meer dan de helft van de ondervraagde CHROís* (56%) geeft aan dat de mogelijkheid om een optimale digitale werknemerservaring te bieden binnen drie jaar de kern van hun functie zal vormen. Slechts 6% denkt dat hun rol hetzelfde zal blijven, namelijk het vervullen van traditionele HR-activiteiten. (Bron: HR Praktijk, 16 mei 2018)

* De Chief Human Resources Officer (CHRO) vertegenwoordigt in het Executive Committee alle personeel- en organisatie-georiŽnteerde afdelingen.

Red.: Hoort u bij de huidige generatie toptalent? Nee? Jammer, de deuren blijven dicht. Ja? De deuren gaan voor u open, vergeet niet het woord 'toptalent' boven uw cv te plaatsen.    

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


 IdeeŽnbus    Integrated Employee Benefits