Koppelingswet    Melkertbanen 


Loongerelateerde WW-uitkering

Datum laatste wijziging: 26 oktober 2020  |  Trefwoorden: Loongerelateerde uitkering, Werkloosheid

Inhoud

  1. Versoepelen ontslagpraktijk
  2. Recht op oude werkloosheidswet

Versoepelen ontslagpraktijk

Op 1 oktober 2006 is de nieuwe Werkloosheidswet (WW) ingegaan. Doel is de ontslagpraktijk te versoepelen en ervoor zorgen dat mensen sneller nieuw werk vinden. De verschillende soorten WW-uitkeringen (vervolguitkering, kortdurende uitkering en de loongerelateerde uitkering) zijn teruggebracht naar één loongerelateerde WW-uitkering.Recht op oude werkloosheidswet

Ex-werknemers waarvoor de werkloosheid voor 11 augustus 2003 is ingegaan, behouden recht op de oude WW-regeling inclusief de volledige duur van de vervolguitkering*.

* De oude regeling voorzag er in dat werknemers die werkloos werden - afhankelijk van de duur van hun arbeidsverleden - minimaal zes maanden tot maximaal vijf jaar recht hadden op een uitkering van 70 procent van hun loon. Bij voortdurende werkloosheid konden zij nog twee jaar in aanmerking komen voor een vervolguitkering van maximaal 70 procent van het minimumloon. Verder was er een uitzonderingspositie voor werknemers die 57,5 jaar en ouder, als zij werkloos werden hadden zij recht op een vervolguitkering van maximaal 3,5 jaar, een regeling die ooit bedoeld was om de periode tot aan het pensioen te overbruggen. Zoals gezegd geldt de afschaffing van de vervolguitkering niet voor werknemers die voor 11 augustus 2003 al werkloos waren.

Ga terug naar rubriek Werkloosheid.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Koppelingswet    Melkertbanen