Jeugdwerkloosheid    Loongerelateerde WW-uitkering 


Koppelingswet

Datum laatste wijziging: 21 maart 2017  |  Trefwoorden: Koppelingswet, Verblijfsvergunning, Illegalen

Inhoud

  1. Geen recht op uitkeringen of voorzieningen
  2. Opleidingen
  3. Illegale mbo'er mag stage lopen

Geen recht op uitkeringen of voorzieningen

Vreemdelingen zonder verblijfsvergunning (illegalen) hebben volgens de koppelingswet geen recht op uitkeringen of voorzieningen als een bijstandsuitkering, huursubsidie, studiefinanciering en een zorgverzekering. Illegalen komen wel in aanmerking voor noodzakelijke medische zorg, om dit te kunnen betalen zijn fondsen en budgetten beschikbaar gesteld.

Opleidingen

Illegalen hebben in Nederland wel recht op een opleiding, maar ze mogen niet werken. Dit betekent dat illegalen geen beroepsopleiding kunnen afronden, onderdeel van de beroepsopleiding is een stage en de overheid ziet dit als werken.

Vanaf mei 2012 is de situatie gewijzigd. Illegale jongeren mogen in Nederland stage lopen om hun opleiding af te ronden. Dat heeft een rechter in Den Haag besloten in een rechtszaak die de 21-jarige Surinaamse scholier Kelvin had aangespannen. Het ministerie van Sociale Zaken beraadt zich op een hoger beroep

Illegale mbo'er mag stage lopen

Illegale jongeren mogen voortaan stage lopen als dat nodig is om hun mbo-opleiding te voltooien. Voorwaarde is dat zij voor hun 18de met de opleiding zijn begonnen. Het kabinet vindt de huidige situatie onwenselijk en daarom wordt de wet aangepast, schrijft minister van Sociale Zaken Asscher in een Kamerbrief.

Illegale jongeren mogen nu nog geen stage lopen omdat daar een tewerkstellingsvergunning voor nodig is. Die wordt niet verleend aan illegalen. Veel opleidingen kunnen echter alleen maar met een stage worden voltooid. Dat botst met het recht op onderwijs dat jongeren hebben. De wetswijziging gaat op 1 juli 2013 in.


Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Jeugdwerkloosheid    Loongerelateerde WW-uitkering