Bijstand (tabellen)    Bijtelling auto van de zaak c.q. leaseauto (tabellen) 


Bijtelling auto ouder dan 15 jaar (tabellen)

Datum laatste wijziging: 8 februari 2019  |  Trefwoorden: Tabel, Bijtelling, Oldtimer (auto), Catalogusprijs, 2017, 2018, 2019, BTW-correctie, Youngtimer

Inhoud

1. Bijtelling Youngtimer
2. BTW correctie Youngtimer


Bijtelling 2019

Zie 2017

Bron


Bijtelling 2018

Zie 2017

Bijtelling 2017

CO2-uitstoot per
kilometer
Brandstoffen Percentage van de marktwaarde
N.v.t.
Alle brandstoffen
35%

Is de auto van de zaak ouder dan 15 jaar? Dan betaalt iemand 35% bijtelling over de marktwaarde van de auto. Bij deze oude auto’s (youngtimer en oldtimers) is de catalogusprijs en CO2-uitstoot dus niet van belang.

De lagere bijtelling gaat in wanneer de auto 15 jaar oud wordt. Tot dat moment wordt de bijtelling berekend door 25% van de cataloguswaarde bij het inkomen op te tellen. Daarna wordt 35% van de waarde in het economische verkeer (oftewel de dagwaarde wanneer men de auto particulier zou verkopen) opgeteld bij het inkomen.

BTW correctie Youngtimer

De forfaitaire regeling is bedoeld om de administratieve lastendruk te verlichten. U als ondernemer bepaald natuurlijk zelf of u er al dan niet gebruik van wilt maken. Mocht u van mening zijn dat de forfaitaire regeling voor u onvoordelig is dan kunt er ervoor kiezen om de BTW-correctie op basis van werkelijk gebruik te berekenen. U moet dan het werkelijk genoten privévoordeel “aannemelijk” maken.
U dient hiervoor de werkelijk teruggevorderde BTW ten behoeve van het specifieke voertuig inzichtelijk te maken. Dit kan eenvoudig door in uw administratie een aparte regel aan te maken voor de BTW op de autokosten.
De belastingdienst gaat verder van de standaardregel uit dat 25% van de gereden kilometers zakelijk is en 75% privé. Woon-werk verkeer valt ook onder privé.
Als u van mening bent dat deze verhouding in uw specifieke geval anders ligt, dan moet u ook dit “aannemelijk” maken. Een sluitende kilometerregistratie is hiervoor de beste methode.

Voorbeeld:
Een Youngtimer met een economische waarde van € 10.000,- en een oorspronkelijke cataloguswaarde van € 50.000,- levert met de forfaitaire regeling een BTW-correctie op van € 750,- (1,5% x € 50.000.-).

Op basis van uw administratie kunt u echter aantonen dat u ongeveer € 795,- BTW op de autokosten terugvordert. Laten we er hier verder vanuit gaan dat 75% van de gereden kilometers voor privé bestemd zijn, dan krijgt u te maken met een BTW-correctie op basis van werkelijk gebruik van:
75% x € 795,- = € 596,25

Als u aannemelijk kunt maken dat niet 75% van de gereden kilometers voor privé bestemd is maar bijvoorbeeld 35%, dan krijgt u te maken met een BTW-correctie op basis van werkelijk gebruik van:
35% x € 795,- = € 278,25

Het kan dus interessant zijn om een sluitende administratie bij te houden. Wij adviseren u altijd goed na te rekenen welke methode voor u het meest voordelig isGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Bijstand (tabellen)    Bijtelling auto van de zaak c.q. leaseauto (tabellen)