Tegemoetkoming arbeidsongeschikten (tabellen)

Datum laatste wijziging: 22 januari 2024  |  Trefwoorden: , , , , , , ,

2024

De Tegemoetkoming arbeidsongeschikten (voorheen Wtcg) is onderdeel van de WAO, WIA, Wajong en WAZ. De hoogte van het bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het bedrag van deze tegemoetkoming voor 2024 is € 197,72 netto.

U ontvangt de jaarlijkse Tegemoetkoming arbeidsongeschikten van UWV als 1 van de volgende situaties voor u geldt:

  1. U heeft op 1 juli recht op een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. Daarnaast moet u minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn.
  2. U heeft op 1 juli recht op een Wajong-uitkering.

Als u de AOW-leeftijd bereikt

Als u de AOW-leeftijd bereikt, dan stopt uw Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering. U voldoet dan niet meer aan de voorwaarden die gelden voor de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten. U heeft daar dan geen recht meer op. De datum waarop wij vaststellen of u de tegemoetkoming krijgt, is jaarlijks op 1 juli. Bereikt u voor 1 juli de AOW-leeftijd? Dan ontvangt u deze tegemoetkoming niet meer.

2023

Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2023 is € 217,29 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Wij maken de tegemoetkoming eind september aan u over.

2022

Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2022 is € 186,00 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

2021

Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2021 is € 183,61 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

2020

In september betaalt UWV de jaarlijkse Tegemoetkoming arbeidsongeschikten (voorheen Wtcg). Het bedrag van de tegemoetkoming in 2020 is € 182,69 netto. De tegemoetkoming is bedoeld voor werknemers:
  • met een WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering, of;
  • die ten minste 35% arbeidsongeschikt zijn, of;
  • die recht hebben op hulp om werk te vinden, te behouden of om te studeren.
Als uw werknemer een tegemoetkoming kan krijgen, dan ontvangt hij deze altijd rechtstreeks van UWV. Dit geldt ook voor werknemers die hun uitkering wel via u als werkgever ontvangen.

Kijk voor meer informatie op Tegemoetkoming arbeidsongeschikten.