Artificial Intelligence

Datum laatste wijziging: 22 januari 2024  |  Trefwoorden: , , , , , , , , , , , , , ,

Inhoud

  1. Inleiding
  2. Hoe Artificial Intelligence werk minder geestdodend maakt
  3. 40% bedrijven nog niet bezig met robotisering en AI
  4. Software bepaalt of jij een geschikte kandidaat bent
  5. Waar is HR in discussies over robotics & artificial intelligence?
  6. Bedrijven en wetenschappers willen nationale AI-strategie
  7. Alles over AI en machine learning
  8. Kunstmatige intelligentie helpt boeven vangen
  9. BrainCreators zet AI breed in zakelijke markt in
  10. Restauranthouder kan flink verdienen door zijn voedselverspilling te meten
  11. Zo werkt Machine Learning in de praktijk
  12. Seminar robotic accounting 2019
  13. Automatisering van werk neemt een vlucht
  14. Drone die bemande gevechtstoestellen beschermt
  15. Blinden en slechtzienden ‘zien’ met AI
  16. Algoritme nu ook om fraude op te sporen
  17. Japans pensioenfonds kiest voor kunstmatige intelligentie
  18. Geen vertrouwen in kunstmatige intelligentie
  19. Bescherming van de horizontale privacy
  20. Werkplek van de toekomst vereist ruimte voor meer samenwerking
  21. Werken met slimme afvalbakken
  22. Nederlandse AI Coalitie opgericht
  23. Belastingdienst belooft meer openheid over AI
  24. Investering 1 miljard in AI
  25. Geen octrooi voor uitvindingen van ai-systeem
  26. Artificial Intelligence en werving- en selectieprocessen
  27. Van brein naar baan
  28. Europese bedrijven lopen achter in AI-implementatie
  29. Driekwart van Europese HR-professionals van 25-34 jaar gebruikt momenteel AI op het werk
  30. Effectief prompts benoemen met AI-tools
  31. 72% van de sollicitanten wordt vaker uitgenodigd op sollicitatiegesprek als ze ChatGPT gebruiken.

Artificial Intelligence en Robot zijn begrippen die dicht tegen elkaar aanliggen, zie subrubriek Robots. Hetzelfde geldt voor Artificial Intelligence en Algoritme.


Inleiding

Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact (een door de mens gemaakt voorwerp) dat een vorm van intelligentie vertoont.

Binnen de AI kan onderscheid gemaakt worden tussen "sterke AI" en "zwakke AI":

  • Sterke AI houdt zich bezig met onderzoek met betrekking tot het creëren van een computer of software die echt kan redeneren en problemen oplossen, en die wellicht zelfbewustzijn zou hebben; hiervan zijn weer twee subtypen te onderscheiden, namelijk de mens-gelijke AI, een computer die redeneert en denkt als een mens, en de niet-mens-gelijke AI, waarin de computer een niet-menselijke, maar eigen computer-intelligentie ontwikkelt.
  • Zwakke AI houdt zich bezig met onderzoek in beperkte deelgebieden waarin gedragingen mogelijk zijn die intelligent lijken, maar niet echt intelligent zijn. Hier zijn de meeste vorderingen gemaakt, in de vorm van bijvoorbeeld zoekalgoritmen en expertsystemen.
Bron: Wikipedia

Hoe Artificial Intelligence werk minder geestdodend maakt

Enkele citaten uit een interessant bericht:

Artificial Intelligence, waarbij software en machines kunnen leren en intelligent zijn, is geen nieuw begrip: het bestaat al 60 jaar als onderzoeksgebied. Pas sinds 2012 is het hot topic. Dat komt door een aantal ontwikkelingen die elkaar versterken: De snelheid waarmee computers tegenwoordig rekenen, de gigantische hoeveelheid data en doorbraken in machine learning en zelflerende algoritmes.

Alle technologische ontwikkelingen samen hebben geleid tot algoritmes die sommige specifieke taak veel sneller en beter kunnen uitvoeren dan een mens. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van een schadeclaim of het doorspitten van duizenden dossiers met jurisprudentie, aldus Stolze. Zo maakt de Amerikaanse bank JP Morgan sinds kort gebruik van een algoritme dat contracten van bedrijfskredieten screent. Het algoritme doet binnen een seconde waar een advocaat 300.000 uur over zou doen.

Op dit moment werkt Aigency onder meer aan een prototype voor verschillende nationale en internationale uitzendbureaus. Het werving- en selectieproces is nu erg arbeidsintensief en inefficiënt. Dat kan met behulp van machine learning veel praktischer. Algoritmes* scannen op hard en soft skills: denk aan prestatiedata, werkervaring of het enthousiasme van een kandidaat in een sollicitatievideo. Zo haalt algoritme verbanden naar boven die je zelf niet zou kunnen leggen.

* Algoritme is een set regels in een bepaalde volgorde om een probleem op te lossen.

Het voornoemde betekent niet dat managers moeten vrezen dat zij of hun medewerkers hun baan verliezen. In tegendeel, het betekent juist dat mensen minder saai en geestdodend werk hoeven te doen. Schermstaren is de ziekte van de 21e eeuw. Mensen zijn niet gemaakt om door kilometers Excel te scrollen en acht uur lang repeterend werk te doen. Dankzij Artificial Intelligence kunnen mensen juist doen waar ze goed in zijn, bijvoorbeeld het contact met klanten of overleggen met collega's. Ze krijgen meer ruimte om zich binnen hun baan te ontwikkelen. Werk zal weer menselijker worden.

Wat Stolze managers mee wil geven: Kijk eens goed welke werkzaamheden als een simpele if-then-else uitgeschreven kunnen worden. Voorspelbare en repeterende taken zijn geschikt om door een algoritme te laten uitvoeren. Taken die creatief, onvoorspelbaar en communicatief zijn, vallen ten deel aan mensenwerk. Houd daar nu al rekening mee en zorg dat je medewerkers multi-inzetbaar blijven. Niet alleen data-invoeren, ook in gesprek gaan. Niet alleen informatie opzoeken, maar ook inspireren. (Bron en meer: MT, 21 mrt. 2017)

40% bedrijven nog niet bezig met robotisering en AI

Voor twee op de vijf bedrijven (40%) zijn robotisering en kunstmatige intelligentie een ver-van-hun-bedshow. Bijna de helft van directeuren van organisaties (45%) identificeert de kansen die robotisering en kunstmatige intelligentie kunnen bieden zelfs nog helemaal niet. Een kwart van hen (25%) geeft aan dat er helemaal geen kansen liggen voor hun organisatie op deze gebieden. Dit blijkt uit de tiende editie van het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet.

Debby de Gelder, directeur HR services bij Raet: “Trends als robotisering en kunstmatige intelligentie gaan absoluut impact hebben op de arbeidsmarkt. Deze technologieën vinden op steeds grotere schaal plaats en mijn verwachting is dat dit iedereen binnen organisaties gaat treffen. Het is van belang dat bestuurders zich gaan bezighouden met het identificeren van de kansen en vervolgens HR hierin meenemen. Uiteindelijk is het aan HR om de organisatie en medewerkers mee te nemen in de veranderende werkomstandigheden en hen te stimuleren hun eigen leerpad te bewandelen en hun inzetbaarheid te vergroten.” (Bron: Raet, 22 mei 2018)

Software bepaalt of jij een geschikte kandidaat bent

Hunkemöller gooide 4,5 jaar geleden het ouderwetse sollicitatieproces al overboord. Wie bij de lingerieketen wil werken hoeft zijn of haar cv niet meer te updaten. ''Als je bij ons solliciteert krijg je een aantal video’s te zien waarin onze ceo vragen stelt. We willen bijvoorbeeld weten wat jou inspireert en hoe je ervoor zorgt dat de klant terugkomt.''

De videosollicitatie is een gouden greep. ''We zien dat medewerkers langer blijven en de verkopen omhoog gaan. Op dit moment verdiepen we het proces door te zoeken naar de perfect hire door middel van artificial intelligence.'' (Bron: Intermediair, 8 aug. 2018)

Waar is HR in discussies over robotics & artificial intelligence?

Een paar weken geleden was het weer zo ver. Ik stond als enige arbeids- en organisatiepsycholoog op een tweedaagse conferentie over Robotics en Artificial Intelligence (AI). En toen gevraagd werd wie er van HR was, bleef het stil in de zaal.

Misschien denk je nu, waar maakt ze zich druk over? Het feit dat ik me hier druk over maak is omdat robotics en artificial intelligence in de komende jaren een enorme impact zullen gaan hebben op onze maatschappij en ons werk. Uit onderzoek van McKinsey Global Institute (januari 2017) zou blijken dat van 60 procent van de huidige beroepen minstens 30 procent van de activiteiten zou kunnen worden geautomatiseerd met de huidige technologie. Er staat ons dus niet alleen een enorme verandering te wachten in de maatschappij, maar ook op de werkplek. (Bron: PW, 20 okt. 2017)

Bedrijven en wetenschappers willen nationale AI-strategie

Nederland moet succesvol worden in het toepassen van Artificial Intelligence (AI) en een nationale AI-strategie opstellen. Dat is de inzet van het publiek-private samenwerkingsverband AINED. In een vandaag uitgebracht rapport doet AINED voorstellen voor noodzakelijke acties voor overheden én bedrijven om AI in Nederland naar een hoger niveau tillen.

Een andere belangrijke conclusie van het onderzoek is dat er onvoldoende capaciteit is om de sterk groeiende vraag naar AI-studenten en AI-gekwalificeerd personeel bij bedrijven en wetenschappelijke instellingen op te vangen. Nog te weinig Nederlandse op AI georiënteerde bedrijven groeien echt door naar het internationale toneel . Door te zorgen dat meer buitenlandse studenten na hun studie in Nederland blijven, kan dit probleem worden opgelost. Ook moet Nederland een nationaal AI-onderzoekscentrum opzetten en nieuwe bedrijvigheid ondersteunen. (Bronnen: MKB Nieuws en VNO-NCW, 6 nov. 2018)

Alles over AI en machine learning

Kunstmatige intelligentie’ is een term die spannend en hightech klinkt, maar het probleem is ook dat het van alles kan betekenen. Roepen dat je bedrijf iets doet met kunstmatige intelligentie – ook wel KI, artificiële intelligentie of AI – is net zoiets als zeggen dat je in de automotive industrie zit: het klinkt lekker, maar het maakt niet duidelijk of je zelfrijdende auto’s ontwikkelt of dat je een modderige sloperij runt.

Toch is de opwinding over artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML) zeker niet onterecht. Want wat er allemaal met die technieken mogelijk is, ontwikkelt zich in hoog tempo, zeker als je bedenkt dat er al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw aan wordt gewerkt. De wetenschap had toen net ontdekt dat ons brein werkt met netwerken van neuronen. Psychologen, linguïsten en informatici begonnen zich af te vragen of het niet mogelijk was de werking van het menselijk brein na te bootsen met machines. (Bron en meer: MT, 30 nov. 2017)
 

AI-systemen voor HR zijn flexibeler en intelligenter dan traditionele systemen'


AI gaat de markt voor HR-systemen opschudden, met gunstige gevolgen, zo stelt de bekende HR-analist Josh Bersin. Volgens Bersin zijn de huidige systemen verouderd en inflexibel, omdat ze gebaseerd zijn op starre gegevensstructuren en workflows die niet gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de veranderende behoeften van bedrijven. Bovendien is het moeilijk om gegevens uit verschillende systemen te integreren en te analyseren om inzicht te krijgen in belangrijke HR-kwesties zoals verloop, retentie, loongelijkheid, mobiliteit en vaardigheden. 

AI als oplossing

Volgens Bersin kan kunstmatige intelligentie (AI) de oplossing zijn voor deze problemen, omdat AI-systemen gebouwd zijn op neurale netwerken en grote taalmodellen (LLM’s) die enorme hoeveelheden gegevens kunnen verwerken en relaties kunnen vinden die mensen misschien niet zien. AI-systemen kunnen ook flexibeler en intelligenter zijn dan traditionele systemen, omdat ze zich kunnen aanpassen aan de context en het gedrag van elke gebruiker. (Bron: HR Praktijk)

Generatieve-AI bij HR-Academy

ChatGPT en andere AI-chatbots waren de grote hype van 2023. De verwachting is dat deze hype in 2024 zal doorzetten. En dat het onze werkzaamheden gaat veranderen staat eigenlijk al vast. Een nieuwe generatie ChatGPT is Typetone.

Typetone ChatGPT en AI voor HR-professionals

Stel je voor dat je met één klik complexe HR-vragen kunt beantwoorden, efficiënter kunt omspringen met arbeidsrechtelijke kwesties, makkelijk kandidaten kunt screenen én effectiever talent kunt managen. Dit alles is mogelijk met de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots zoals ChatGPT! Leer hoe AI en ChatGPT als personal assistant jouw dagelijkse werkzaamheden kan transformeren in alle belangrijke HR-domeinen. 
In een praktijkgerichte handleiding zullen gebruikers enkele reguliere werkzaamheden identificeren waar ze veel tijd aan spenderen. Vervolgens onderzoeken we samen hoe Typetone ChatGPT kan assisteren bij die taken, zoals:

  • Vacatureteksten verbeteren en ze beter laten aansluiten op de doelgroep
  • Input geven bij arbeidsrechtelijke kwesties, zoals arbeidsconflicten en contractonderhandelingen
  • Een onboardingprogramma schrijven
  • Effectieve en eerlijke beloningsstrategieën uitwerken
  • Het opstellen van functieprofielen
  • Opzetten van trainingsprogramma's
  • Het cursusaanbod effectiever afstemmen op de behoeften van werknemers
  • Matchen van kandidaten met passende functies
  • Bieden van loopbaanbegeleiding

Effectief prompts schrijven met AI-tools

De opkomst van Generatieve AI is een revolutionaire ontwikkeling. Zeker voor HR-professionals die streven naar efficiëntie en innovatie in hun werkprocessen. AI wordt op dit moment al geïntegreerd in bestaande systemen en voor het automatiseren van routinetaken. Daarnaast wordt AI steeds meer ingezet voor het creëren van allerlei soorten content. Het succes van deze tools hangt echter sterk af van de kwaliteit van de instructies, oftewel 'prompting', die we hen geven. “Garbage in is Garbage out.” In deze vervolgopleiding gaan we wat dieper in op Generatieve AI.

Het begrijpen van de technologie achter Generatieve AI en het optimaliseren van prompts is cruciaal om output te krijgen waar je écht wat aan hebt. Of het nu gaat om het stroomlijnen van werkprocessen, het genereren van content, of het analyseren van grote datasets: de efficiëntie van de AI-gedreven output reflecteert de precisie van jouw input. Ga mee op verkenningsreis hoe jij deze geavanceerde technologie nog beter kan benutten voor jouw dagelijkse HR-taken.  Verder gaan we de komende tijd niet alleen de technologische functionaliteit aabieden, maar ook: hoe ga je er mee om?

  • Kansen en bedreigingen van AI
  • Ethiek, wet en regelgeving
  • Zelf een eigen GPT-bot maken
  • Nieuwste ontwikkelingen, trends en functionaliteiten binnen Gen-AI.

Kunstmatige intelligentie helpt boeven vangen

Ook bij de politie bekijken ze serieus hoe kunstmatige intelligentie het politiewerk kan ondersteunen. Sinds begin 2018 zijn promovendi van de Universiteit hiermee bezig in het Politielab Data Science, dat eerder in Amsterdam werd geopend.

De hoeveelheid data binnen de samenleving neemt enorm toe, concludeert ook de politie. “Ooit waren vingerafdrukken in de opsporing baanbrekend. Nu heb je al snel de beschikking over allerlei data, zoals locatiegegevens, beeld en geluid. Al die verbanden – ook tussen zaken onderling – zijn er, maar je moet ze wel kunnen leggen”, zegt programmadirecteur digitalisering en cybercrime Theo van der Plas. En daarbij komt kunstmatige intelligentie goed van pas.

De AI-toepassingen die de politie wil inzetten, moeten overigens wel goed uit te leggen zijn aan burgers en de rechter. De politie heeft daarom aan universiteiten gevraagd om onderzoek te doen naar onder meer de juridische en ethische impact van kunstmatige intelligentie. (Bron: Arbo-Online, 21 jan. 2019)

BrainCreators zet AI breed in zakelijke markt in

BrainCreators is een team van experts in artificial intelligence (AI) en softwareontwikkeling.
We gebruiken een gereedschapskist vol modellen en algoritmen. Deze zijn allemaal open source beschikbaar uit de wetenschappelijke wereld. Wij testen welke modellen wel en niet toepasbaar zijn en voegen de bruikbare toe aan onze ‘kist’. We gebruiken diverse platformen om deze modellen te laten werken, zoals Pytorch en Tensorflow. Programmeren gebeurt voornamelijk in Python. Daarnaast ontwikkelen we een eigen product genaamd BrainMatter, wat uitgroeit van een dataverwerkingsplatform naar een enterprise AI-applicatieplatform. Hierin gebruiken we vernieuwende technologieën zoals web componenten, active learning en ‘machine AIded labeling’ om zo snel en flexibel mogelijk AI-projecten te kunnen uitrollen binnen grote organisaties. (Bron: Computable, 30 jan. 2019)

Restauranthouder kan flink verdienen door zijn voedselverspilling te meten

De computer registreert verspilling in 3 verschillende stadia. Het eten dat terugkomt van de tafels in het restaurant, bereid voedsel uit de keuken dat niet is geserveerd en voorraad die over de datum is.

Het leert koks of hun fletse paddenstoelenrisotto elke avond in de container verdwijnt of dat die volloopt met over-de-datum steaks. Restaurantmanagers en chefs kunnen met dit systeem efficiënter plannen, hun voorraadbeheer optimaliseren en leren hun portiegrootte aan te passen. (Bron: Foodlog, 30 jan. 2019)

Zo werkt Machine Learning in de praktijk

Machine Learning en voorspelmodellen heten een belofte te zijn, maar hoe werkt het in de praktijk? Voor veel organisaties lijkt Machine Learning nog een onderwerp dat ver van hen af staat. Complex, specifieke hardware-investeringen? Nee, het is juist heel concreet en direct in te zetten.

Bij Machine Learning laten we een wiskundig model (algoritme) leren van bestaande data uit het verleden, om vervolgens een poging te doen voorspellingen te doen in de toekomst. Bij de data die we aan het model presenteren, kennen we de uitkomst al. Het algoritme leert welke kenmerken van een dataset (X), leiden tot een bepaald resultaat Y. Dat lerend vermogen noemen we het trainen van een algoritme. Dit proces herhaalt zich een aantal keer, omdat we diverse algoritmes laten rekenen en op die manier kijken welk model de beste resultaten behaalt. Wanneer we een succesvol getraind model hebben, kunnen we gaan voorspellen. En dan wordt het natuurlijk echt interessant. (Bron en meer uitleg, Emerce, 15 feb. 2019)

Seminar robotic accounting 2019

Hoe serieus robotic accounting in Nederland wordt genomen, bewijst het 3e derde jaarlijkse seminar over dit onderwerp.

Onder meer 'No hands accounting', een project dat softwareleverancier Exact uitvoert met een groep gedreven accountants- en administratiekantoren. Robotic accounting is het zo optimaal mogelijk en real-time in te zetten binnen de dagelijkse boekhoudprocessen en waar nodig te verbeteren. 5 uur tijdsbesparing per medewerker per maand wordt realiteit door o.a. bulkverwerking van automatisch boeken, automatische import van bankafschriften en realtime afletteren. Een van de deelnemers is accountantskantoor Omnyacc met meerdere vestigingen in met name Noord-Holland. Binnen Omnyacc is ”No hands accounting” al voor een belangrijk deel werkelijkheid in de praktijk. (Bron: Softwarepakketten.nl, 2019)

Automatisering van werk neemt een vlucht

De invoering van technologieën zoals kunstmatige intelligentie zal de arbeidsmarkt de komende drie jaar flink veranderen. Bestuurders beginnen hun organisaties daar inmiddels op aan te passen en verwachten dat uiteindelijk één op de vijf banen overbodig zal zijn.

Dat komt naar voren uit een studie van adviesbureau Mercer, waar duizenden managers uit meerdere sectoren en landen aan meededen.

Volgens het onderzoek denkt bijna driekwart van de bestuurders dat de arbeidsmarkt er over drie jaar heel anders uitziet door de automatisering. Vorig jaar ging daar nog één kwart van uit. De meerderheid verwacht dit jaar al de nodige acties te nemen om meer werk binnen hun bedrijf verder te automatiseren. Zo zouden de afdelingen personeelszaken meer gebruik kunnen maken van data om weloverwogen beslissingen te maken. (Bronnen: Mercer en Accountancy, feb. 2019)

Drone die bemande gevechtstoestellen beschermt

Boeing in Australië ontwikkelt een drone die als taak heeft bemande gevechtspiloten te begeleiden. Het vliegtuig heeft als ‘wingman’ de taak het gevechtstoestel te beschermen. Het toestel, de ‘Loyal Wingman’, is bijzonder omdat hij in principe ‘zelf’ vliegt met behulp van kunstmatige intelligentie en dus niet vanaf een afstand bestuurd wordt. (Bron: MT, 28 feb. 2019)

Blinden en slechtzienden ‘zien’ met AI

Envision helpt slechtzienden en blinden bij het begrijpen van de wereld om hen heen. Zij kunnen met behulp van hun smartphone bijvoorbeeld teksten omzetten naar gesproken tekst, en met diezelfde gesproken tekst gezichten van bekenden en persoonlijke objecten zoals sleutels herkennen.

Envision ontstond uit een masterscriptie van Karthik Mahadevan aan de TU Delft. Toen hij in 2016 de eerste prototypes gaf aan slechtzienden en blinden, bleken veel mensen er gelijk voor te willen betalen. Voordat de scriptie af was, telde de app al zo’n 100 gebruikers. (Bron en meer: Sprout, 13 mrt. 2019

Algoritme nu ook om fraude op te sporen

Met grote regelmaat wordt algoritme verder ontwikkeld om nieuwe gebieden bloot te leggen. Zo ook om mogelijke fraude op te sporen met een tempo die de menselijke inspanningen verre te boven gaan. Helaas is de uitleg vaak ingewikkeld en worden nieuwe begrippen genoemd die menigeen niet of niet direct verstaat.

Het voorgaande geldt ook Doctor Jellis Vanhoeyveld van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de universiteit van Antwerpen die ''nieuwe dataminingtechnieken ontwikkelde die geautomatiseerd fraudepatronen identificeert op basis van onder meer belastingaangiften, financiële transacties en sociaal-demografische gegevens. Op die manier vermindert datamining het verlies aan fiscale inkomsten en creëert het een afschrikeffect voor fraudeurs''.

Wat we wel verstaan is ''Aan de hand van douane- en btw-gegevens zijn zogeheten dataminingtechnieken toegepast. Daarmee kunnen tot 100 keer meer fraudegevallen worden ontdekt" (maart 2019). U wilt er meer over lezen, dat kan lees verder

Japans pensioenfonds kiest voor kunstmatige intelligentie

’s Werelds grootste pensioenfonds GPIF wil mogelijk kunstmatige intelligentie inzetten als vervanger van onder meer vermogensbeheerders. De verwachting is dat de mens in 2020 al deels plaats kan maken voor het digitale alternatief.

Geen vertrouwen in kunstmatige intelligentie

Consumenten wereldwijd hebben vooralsnog geen vertrouwen in artificial intelligence. Ze begrijpen bovendien niet in hoeverre kunstmatige intelligentie hun interacties met bedrijven beter en efficiënter kunnen maken. Ondanks dat artificiële intelligentie voor een persoonlijke klantervaring en optimale beleving kan zorgen, zijn consumenten nog niet overtuigd van de voordelen. Nu veel bedrijven overgaan op de toepassing van AI-technologie om de klantbeleving te verbeteren, is het belangrijk dat zij de ideeën, zorgen en voorkeuren van hun klanten daadwerkelijk begrijpen.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Savanta is gepresenteerd tijdens PegaWorld 2019 in Las Vegas. Voor het onderzoek zijn 5.000 consumenten wereldwijd gevraagd naar hun mening en ideeën over AI, het moraal, ethisch gedrag en empathie.

Bescherming van de horizontale privacy

Het kabinet wil profilering op basis van persoonlijke data indammen. Het plan is een onderdeel van een nieuwe kabinetsvisie over privacy risico’s die minister Dekker 7 mei 2019 naar de Tweede Kamer stuurde.

Waar gaat het om? Profilering van klanten op basis van uitgebreide datasets is in opkomst, nu bedrijven op grote schaal gegevens van burgers kunnen verzamelen en verwerken. Zo berichtte weekblad De Groene in 2017 al dat incassokantoren kredietwaardigheid bepalen van miljoenen Nederlanders, waarbij onder meer tikfouten en woonplaats werden meegewogen als indicatie of iemand een wanbetaler is. De Volkskrant berichtte vorig jaar over AdviceRobo, een bedrijf dat banken aanbiedt om mede op basis van het sociale mediagedrag van mensen te bepalen hoeveel iemand mag lenen. (Bron: De Volkskrant, 9 mei 2019)

Werkplek van de toekomst vereist ruimte voor meer samenwerking

Het gros van de bedrijven (80%) en hoger onderwijsinstellingen (72%) wereldwijd is het erover eens dat het extreem belangrijk is om medewerkers en studenten voor te bereiden op het samen kunnen werken met nieuwe digitale technologieën. Om als werknemer op de toekomst voorbereid te zijn is het kunnen samenwerken een onmisbare vaardigheid. En dit heeft ook impact op de inrichting van de werkomgeving.

Dit blijkt uit het Future of Learning rapport, dat in november 2019 is gepubliceerd. Hierin zijn de bevindingen van een wereldwijd onderzoek onder 601 topmanagers van vooraanstaande bedrijven en hogere onderwijsinstellingen gebundeld. Driekwart van zowel bedrijven als onderwijsinstellingen wereldwijd ziet samenwerkingsvaardigheden als een onmisbare factor voor het succes van het nieuwe machinetijdperk – ondanks de veranderingen en de impact die de nieuwe technologie met zich meebrengt.

Werken met slimme afvalbakken

Tal van organisaties werken anno 2019 met 'slimme afvalbakken', enkele voorbeelden:
  • Drie Winterswijkse bedrijven, Grijsen park & straatdesign, Loratec en Hibernis, hebben samen een slimme prullenbak ontwikkeld, die gemeenten van overvolle prullenbakken kan afhelpen en ze ook onnodige uren en benzine kan sparen.
  • Als één van de eerste hotels in Nederland is Novotel Amsterdam Schiphol Airport gestart met Zero foodwaste. Met behulp van kunstmatige intelligentie die ingezet wordt om het afval te herkennen, kan het eetbare afval tot de helft teruggebracht worden.
  • Bij de Efteling loopt een test een test om plastic flesjes apart in te zamelen. Twee slimme prullenbakken in het park herkennen de soorten flesjes, waarmee het aantal flesjes geteld wordt en het plastic beter wordt gescheiden.
  • De gemeente Leusden streeft naar een toekomstgericht beleid waarbij duurzaamheid en verbinding met inwoners centraal staat. Samen met KPN wordt de stap naar Smart City gemaakt. ). Een voorbeeld is de slimme afvalbak met daarin vulgraadsensoren.

Nederlandse AI Coalitie opgericht

Nederland krijgt in oktober 2019 een coalitie voor kunstmatige intelligentie (AI). Deze zogeheten Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), bestaande uit bedrijven, instituten en overheden, wil een gezamenlijke aanpak creëren om Nederland op internationaal vlak koploper te maken in de race op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hiervoor wil ze talent aantrekken en de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen stimuleren.

Het idee van de ai-coalitie komt van een Taskforce AI. Deze is opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK. Ook partijen als Seedlink, Philips, Ahold Delhaize, IBM en Topteam Dutch Digital Delta participeren in dat initiatief.

De initiatiefnemers hebben een position paper (pdf) opgesteld met een aantal voorstellen om in Nederland gezamenlijk te werken aan de toekomst van AI. Ze pleiten voor één nationaal kennis- en innovatienetwerk op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dit moet alle versnipperde AI-initiatieven en onderzoekscentra samenbrengen en de onderlinge samenwerkingen verbeteren. Ook moet er ruimte komen voor meer dan vierhonderd extra onderzoekers.

De coalitie pleit voor een grootschalig om- en bijscholingsprogramma. De inzet van kunstmatige intelligentie gaat de manier van werken drastisch veranderen in de komende jaren. De verwachting is namelijk dat circa drie miljoen Nederlanders hiervoor bijscholing nodig hebben. (Bron: Computable, 18 juli 2019)

Belastingdienst belooft meer openheid over AI

De Belastingdienst belooft vaker en duidelijker naar buiten te treden over de inzet van artificiële intelligentie. De dienst gaat naar eigen zeggen transparanter communiceren over de inzet van AI-toepassingen en zoekt actief het podium om dat verhaal te vertellen.

Hans Timmermans, directeur datafundamenten & analytics bij de Belastingdienst, "Er heerst veel wantrouwen over big data en AI, zeker als het gaat om de inzet bij de overheid. De abstractheid van het onderwerp geeft vleugels aan angst. Door duidelijkheid te geven, halen we de angst weg. Om die reden moeten wij heel transparant zijn; uitleggen waarom we ai inzetten en wat we ermee doen. Mensen moeten weten dat onafhankelijke controleurs de feitelijke algoritmen controleren en daarover publiceren." (Belastingdienst, 22 okt. 2019)

Investering 1 miljard in AI

Onder de noemer AI technology for people committeren vooraanstaande Amsterdamse kennisinstellingen zich eraan de komende tien jaar 1 miljard euro te investeren, minimaal 800 onderzoekers aan te stellen, 5.000 bachelor- en masterstudenten en promovendi op te leiden, 10.000 studenten een AI-minor te laten volgen en 100 spin-offs en 100 startups te (helpen) ontwikkelen. (Bron: Emerce, 16 dec. 2019)

Geen octrooi voor uitvindingen van ai-systeem

Het Europees Octrooibureau weigert octrooi te verlenen aan twee uitvindingen die volgens de aanvragers zonder menselijke tussenkomst tot stand kwamen via kunstmatige intelligentie (ai). Volgens het bureau moeten uitvinders mensen zijn, blijkt uit de schriftelijke afwijzing. (3 januari 2020)

Artificial Intelligence en Werving- en selectieprocessen

HR-professionals maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor het werven van talent en het automatiseren van hun werk. Ook al maakt 10% van de bedrijven nu nog maar intensief gebruik van AI bij hun wervings- en selectieprocessen, de voorspelling is dat dit percentage de komende jaren heel snel zal groeien.
De vraag die sollicitanten zich stellen is of AI-recruitment eigenlijk wel eerlijk is. Kan een machine beter dan een mens beoordelen wie de meest geschikte kandidaat is? Uit het onderzoek van Capterra blijkt dat hier nog veel twijfel over bestaat. 41% van de respondenten geeft aan niet te weten of AI het recruitmentproces eerlijker maakt. De meeste mensen (44%) denken dat een AI-systeem ook vooroordelen kan ontwikkelen, net zoals een recruiter.
Is dat waar? Kan een AI-systeem vooroordelen hebben? Uit eerdere experimenten met AI is gebleken dat er bias kan optreden als de trainingsdata van het algoritme bias bevat. Werden er in het verleden vooral mannen voor een IT-functie geselecteerd en zijn de gegevens over het geslacht van de kandidaten niet verborgen voor het systeem, dan kan het algoritme dit patroon herkennen en het geslacht als succesfactor gaan zien. Maar zelfs als de trainingsdata biasvrij is, kan het systeem patronen in de data ontdekken waar de programmeurs zich niet bewust van zijn.
Het probleem bij machine learning AI ligt in het gebrek aan transparantie van het algoritme, dat soms zelfs voor programmeurs ondoorgrondelijk is. AI moet dus transparanter worden wil men er echt op kunnen vertrouwen. Uit het onderzoek van Capterra blijkt dat ook duidelijk. 68% van de respondenten vindt het wel goed als de voorselectie met AI wordt gedaan zolang de resultaten maar worden herzien door een recruiter ter controle van de conclusies en om eerlijkheid te garanderen. Bovendien wil 81% wil na afwijzing voor een sollicitatie de mogelijkheid hebben de conclusies van het algoritme te verifiëren.

Meer weten over het onderzoek van Capterra over Artificial Intelligence in Recruitment

Van brein naar baan

Iedereen heeft een talent, maar niet iedereen weet wat dat is. Met games voorspelt BrainsFirst welk werk bij je brein past.

BrainsFirst heeft een test ontwikkeld die de ‘breinvingerafdruk’ van mensen meet, zegt chief technology officer Andries van der Leij. ‘We hebben 1.500 meetpunten in domeinen zoals ‘aandacht’. Met die meetpunten delen we domeinen verder op: hoe goed kun je je aandacht vasthouden? En hoe makkelijk kun je aandacht verdelen en loskoppelen? Uit je score rolt een profiel. Zwaktes compenseer je met iets waar je goed in bent. (Bron en meer: De Volkskrant, 3 okt. 2020)

Europese bedrijven lopen achter in AI-implementatie

De COVID-19-pandemie heeft de toegevoegde waarde van kunstmatige intelligentie (AI) verder bewezen. Bedrijven gingen AI inzetten om trends te voorspellen, klantervaringen te personaliseren en AI werd (en wordt) zelfs gebruikt om coronabehandelingen en -vaccins te onderzoeken. De crisis onthulde echter dat er ook grenzen zitten aan het traditionele gebruik van AI. In tijden van crises, moeten AI-modellen opnieuw ingericht worden zodat ze blijven werken tijdens grote veranderingen. (Bron: Brisk, 25 jan. 2021)

Driekwart van Europese HR-professionals van 25-34 jaar gebruikt momenteel AI op het werk

84% vDan de HR-beslissers in Europa ziet dat senior leidinggevenden graag gebruik willen maken van AI, maar jongere HR-professionals passen zich sneller aan deze trend aan
93% van de HR-beslissers die al AI-tools gebruiken, zegt kostenbesparingen te zien of te verwachten binnen hun afdeling
96% zegt echter dat er ten minste enige training nodig is om generatieve AI succesvol te integreren in HR-processen

AI-tools om kostenbesparingen

Senior managers maken gebruik van verschillende AI-tools om kostenbesparingen voor hun organisaties te realiseren nu bedrijven de broekriem blijven aanhalen. Maar er is meer educatie en training nodig om de angst onder medewerkers te verminderen en ervoor te zorgen dat bedrijven de mogelijkheden van AI optimaal benutten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Personio, Europa's toonaangevende HR-softwarebedrijf voor het mkb, dat 1.500 HR-beslissers uit heel Europa heeft ondervraagd.

AI-innovatie wordt op dit moment aangestuurd vanuit de top van Europese organisaties, waarbij 84% van de HR-besluitvormers aangeeft dat het senior management graag AI wil inzetten. Maar terwijl de adoptie door de top wordt gedreven, passen jongere werknemers zich het snelst aan de opkomst van AI aan. 76% van de HR-professionals van 25-34 jaar gebruikt momenteel een tool dat door AI wordt ondersteund. Dit percentage daalt naar 52% onder de 55-plussers, wat een duidelijke generatiekloof in Europa laat zien als het gaat om de toepassing van AI.

Nu de arbeidsmarkt zwak blijft en de budgetten van bedrijven steeds kritischer worden bekeken, bieden AI-gedreven technologieën bedrijven de kans om concrete kostenvoordelen te realiseren. 93% van de HR-managers die al enige vorm van AI gebruiken, hebben binnen hun afdeling kostenbesparingen gezien of verwachten die te zien.

Efficiency

Andere redenen om in AI te investeren zijn onder andere efficiëntie, aangezien 61% denkt dat AI hen zal helpen tijd te besparen bij HR-processen. Door administratieve taken zoals het inwerken van nieuwe medewerkers, salarisadministratie, urenregistratie, administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden en het leren en ontwikkelen van medewerkers efficiënter te maken, krijgen HR-teams meer tijd om zich te richten op andere aspecten van hun werk. Denk bijvoorbeeld aan het werven van talent, wat uiteindelijk de winstgevendheid van de organisatie zal verbeteren.

Educatie

Een gebrek aan educatie en angst voor het verlies van banen kunnen het gebruik van AI door medewerkers echter in de weg staan. Iets minder dan de helft (45%) noemt baanverlies als een primaire uitdaging bij het invoeren van AI. Bemoedigend is dat 96% van de HR-beslissers zegt dat educatie nodig is om generatieve AI succesvol te gebruiken in HR-processen.

Effectief prompts benoemen met AI-tools

De opkomst van generatieve AI is een revolutionaire ontwikkeling. Zeker voor HR-professionals die streven naar efficiëntie en innovatie in hun werkprocessen.
AI wordt op dit moment al geïntegreerd in bestaande systemen en voor het automatiseren van routinetaken. Daarnaast wordt AI steeds meer ingezet voor het creëren van allerlei soorten content. Het succes van deze tools hangt echter sterk af van de kwaliteit van de instructies, oftewel 'prompting', die we hen geven.
Het begrijpen van de technologie achter generatieve AI en het optimaliseren van prompts is cruciaal om output te krijgen waar je écht wat aan hebt. Of het nu gaat om het stroomlijnen van werkprocessen, het genereren van content, of het analyseren van grote datasets: de efficiëntie van de AI-gedreven output reflecteert de precisie van jouw input. Lees ook de “Handleiding”  hoe jij deze geavanceerde technologie nog beter kan benutten voor jouw dagelijkse HR-taken.

72% van de sollicitanten wordt vaker uitgenodigd op sollicitatiegesprek als ze ChatGPT gebruiken.

Een recente studie uitgevoerd door het sollicitatieplatform Lerensolliciteren.nl, waarbij 1000 werkzoekenden werden ondervraagd, toont aan dat 72% van de sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun cv's en sollicitatiebrieven vaker uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Toename in uitnodigingen

Uit het onderzoek blijkt dat een opmerkelijke 25% van de sollicitanten AI-technologie zoals ChatGPT inzet bij de voorbereiding op sollicitaties. Een significante 65% van deze groep gebruikt ChatGPT specifiek voor het opstellen van cv's. Deze inzet van AI heeft niet alleen geleid tot meer reacties van bedrijven, maar ook tot een aanzienlijke toename van het aantal uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken. Zo gaf 68% aan uitgenodigd te zijn voor gesprekken met documenten geschreven door ChatGPT. Van de sollicitanten die meer uitnodigingen ontvingen, wist 53% dit uiteindelijk te verzilveren met een succesvolle baanaanbieding.

Wat zeggen experts?

Francesco Plas, sollicitatietrainer bij het UWV, benadrukt het voordeel van AI in het versterken van cv's en sollicitatiebrieven. “Mensen doen zichzelf vaak tekort op hun cv”, zegt Francesco. “Ze vermelden bijvoorbeeld vaardigheden niet, omdat ze simpelweg vergeten dat ze die hebben. Of ze beseffen niet dat die skills relevant zijn. Daar kan een AI-tool als ChatGPT goed bij helpen”.
Hoewel AI-tools dus een handig middel bieden voor het schrijven van de sollicitatiedocumenten, is het belangrijk om een goede balans te bewaren. Hobie van Wezel, een ervaren recruiter, benadrukt dat terwijl AI een krachtig hulpmiddel kan zijn, sollicitanten wel moeten oppassen met het gebruik ervan: “Waar sollicitanten voor moeten waken is dat zij ChatGPT niet te veel laten leiden. Je hebt soms kandidaten die ChatGPT heel mooi laten schrijven en hun vaardigheden super gelikt op papier laat zetten, alleen dit vervolgens mondeling niet kunnen toelichten. Dan vallen ze wel keihard door de mand.”

Meer zelfvertrouwen

Ook de zelfverzekerdheid van sollicitanten in het sollicitatieproces wordt verder versterkt door de ondersteuning van ChatGPT, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 64% van de sollicitanten meldt een toename in zelfvertrouwen. Hobie van Wezel licht toe: “Het is duidelijk dat de ondersteuning van AI bij het solliciteren een belangrijke bijdrage kan leveren aan het zelfbeeld van sollicitanten. Kandidaten met een krachtiger cv en een betere voorbereiding zijn een stuk zelfverzekerder, wat een belangrijke rol kan spelen bij het binnenhalen van de gewenste functie.”

Over Lerensolliciteren.nl

Lerensolliciteren.nl is een sollicitatieplatform dat werkzoekenden voorziet van tools en kennis om hun sollicitatievaardigheden te verbeteren. Met verschillende diensten ondersteunt Lerensolliciteren.nl kandidaten in elke fase van het sollicitatieproces.

Verantwoording van het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van sollicitatieplatform Lerensolliciteren door het enquêteplatform ‘Pollfish’. In totaal hebben 1000 deelnemers de volledige enquête ingevuld. Alle deelnemers zijn gefilterd op demografische kenmerken om er zeker van te zijn dat ze momenteel betaald werk hadden of recent werk zochten.