Vervroegd pensioen en een uitkering

Vraagbaak  |  za 17 mrt 2018  |  Trefwoorden: , , , ,

Vraag

Ik geniet (nadat ik ben ontslagen na een reorganisatie) momenteel een ZW-uitkering van het UWV. In 2018 zou ik volgens het Pensioenfonds in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen. Wordt dit pensioen op mijn uitkering gekort en kan ik het vervroegd pensioen ook uitstellen tot mijn AOW-leeftijd?

Antwoord

Op basis van uw huidige situatie mag uw vervroegd pensioen niet gekort worden op uw ZW-uitkering. Zie hiervoor de tekst samenloopsituaties
Eventueel zou u na 2 jaren ZW in aanmerking kunnen komen voor een WIA uitkering. Ook dan mag uw vervroegd pensioen niet op uw WIA-uitkering worden gekort. Het is echter ook aannemelijk dat u nadat u 2 jaren ZW-uitkering heeft genoten, niet in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. U komt dan in aanmerking voor een WW-uitkering (eventueel tot uw AOW-leeftijd). En hier zit nu het probleem: Het vervroegd pensioen wordt namelijk wel op uw WW-uitkering gekort.
Ons advies is om (wanneer het Pensioenfonds dit toestaat) uw vervroegd pensioen uit te stellen tot uw AOW-leeftijd c.q. helemaal geen vervroegd pensioen uit te laten keren. Door het uitstellen van uw pensioendatum zal ook uw pensioen vanaf uw AOW-leeftijd aanmerkelijk hoger uitvallen.
Neemt u dus z.s.m. contact op met uw Pensioenfonds.