Opnieuw meer zzp'ers, ondanks ontmoediging

do 11 apr 2024  |  Bron: NOS / HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Het aantal zzp'ers blijft hard stijgen. Nederland telde aan het begin van het jaar ruim 1,25 miljoen zelfstandigen zonder personeel, bijna 160.000 meer dan een jaar eerder. In tien jaar tijd is het aantal zzp'ers zelfs verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Vooral bij distributiecentra en in de vervoersector en de bouw wordt volop overgeschakeld op arbeidskrachten die zelfstandig hun diensten aanbieden. Ook zakelijke dienstverleners en communicatieprofessionals bieden zichzelf vaker aan als zelfstandige.
In totaal telt Nederland 1,56 miljoen midden- en kleinbedrijven. Hieronder vallen bedrijven tot maximaal 250 personeelsleden, waaronder ook zelfstandigen.

Ontmoediging

De overheid probeert al jaren om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Bij schijnzelfstandigheid missen zzp-arbeidskrachten de sociale rechten van werknemers in loondienst, terwijl ze wel sterk afhankelijk zijn van één bedrijf. Voor de belastingdienst is iemand een schijnzelfstandige als de feiten en omstandigheden erop wijzen dat deze feitelijk in loondienst werkt.
De handhaving van de regels rondom schijnzelfstandigheid lag lange tijd stil, maar moet per 2025 weer opgepakt worden. Ook worden fiscale voordelen voor zzp'ers beperkt.

Redactie: De enorme groei van schijnzelfstandigheid is vanaf 2006 ontstaan, toen de controle op de verzekeringsplicht, die voor 2006 bij het UWV lag, overging naar de Belasingdienst. Deze dienst heeft ondanks een duidelijk convenant, nooit iets aan enige controle gedaan.
Ook bewindslieden als Wiebes en Koolmees kwamen met onzinnige wetgeving (DBA) die ook nooit werd toegepast. We zitten nu met een situatie die nauwelijks meer is terug te draaien en voor de argeloze werkgever en werknemer als een min of meer wettelijk gedoogde regeling wordt beschouwd.
Voorstellen om ZZP-ers verplicht te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en pensioen zijn belachelijk, omdat 90% van de ZZP-ers in principe als werknemer verzekerd zouden moeten zijn.


Lees meer