De soap over de verzekeringsplicht gaat verder

Opinie  |  di 11 feb 2020  |  Bron: Rendement  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

In het convenant van 2005 werd afgesproken dat het controleren van de verzekeringsplicht, dat tot dan meer dan 40 jaar door het GAK/UWV werd gedaan, vanaf 2006 onder de verantwoordelijkheid van de Belastingdienst zou vallen. De Belastingdienst heeft echter op geen enkele manier iets aan de naleving op de wet op de verzekeringsplicht gedaan, waardoor we nu meer dan 1 miljoen schijnzelfstandigen hebben. Wakker geschut door alarmerende berichten over onverzekerdheid tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen van grote groepen, gaat de Belastingdienst nu samenwerken met brancheverenigingen en koepelorganisaties in de zorg en in de bouw. De fiscus wil hiermee marktverstoring of een ongelijk speelveld voorkomen.
Voorkomen? Terwijl de markt al 15 jaar volledig verstoord is, tenzij de huidige situatie hoort onder de pogingen tot verdere privatisering van de sociale zekerheid.
 

Al 15 jaar wordt de verzekeringsplicht niet gecontroleerd

De Belastingdienst gaat nu eindelijk controleren of er sprake is van een dienstbetrekking (gezagsverhouding, persoonlijke dienstverrichting en loon), geeft voorlichting en biedt hulp bij het beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking. 

Dat staat in het Toezichtplan Arbeidsrelaties dat dinsdag 4 februari werd gepubliceerd.
Er wordt nu gesuggereerd dat de Belastingdienst de Wet DBA sinds 1 juli 2018 handhaaft, maar alleen bij gevallen van kwaadwillendheid. Vanaf 1 januari 2020 zijn de handhavingsbevoegdheden van de Belastingdienst uitgebreid. De Belastingdienst handhaaft nu ook bij opdrachtgevers die aanwijzingen van de Belastingdienst niet of in onvoldoende mate opvolgen binnen een redelijke termijn.

Dit beperkte handhavingsmoratorium duurt in elk geval tot 1 januari 2021, in afwachting van de vervanger van de Wet DBA, staat in het Toezichtplan.
Nog steeds wordt niet toegegeven dat vanaf het jaar 2006 de Belastingdienst niets gedaan heeft aan de controle van de verzekeringsplicht, een wet uit 1953 c.q.1964. En nu net doen alsof de wet DBA een volkomen nieuwe wet is.

Lees ook: Hoezee, hoezee, iedereen ZZP  Een uiteenzetting uit 2015.
 
 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10