Overheid roekeloos omgegaan met ZZPérs?

Opinie  |  di 28 mrt 2023  |  Bron: Robert Jan Blom  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,

Robert Jan Blom stelt dat Overheid roekeloos is omgegaan met ZZP’ers. Dat er teveel ZZP’ers zijn die nauwelijks kunnen rondkomen is wel juist, maar daar heeft de Overheid op een heel andere manier schuld aan.
Niet de Overheid heeft werklozen gestimuleerd om, met het gedeeltelijk doorbetalen van de WW-uitkering, als zelfstandige aan de slag te gaan, maar het UWV.

UWV is geen overheid

Het UWV is geen overheid en er werken dus ook geen ambtenaren. Het UWV heeft samen met de werkloze een plan gemaakt, waaruit het mogelijke succes zou blijken, waarbij gedurende enige tijd nog een (deel van) de uitkering werd verstrekt.
Die anderhalf miljoen ZZP’ers zijn wel voor een groot deel de schuld van de Overheid, die niet via de Belastingdienst, de Wet op de Verzekeringsplicht heeft gehandhaafd.
Ook niet toen Wiebes en Koolmees volkomen onnodig nog eens de wet DBA annonceerden, invoerden en wederom niet hebben gehandhaafd, maar de toepassing voor zich uit hebben geschoven. Om nu via een omweg voor deze groep een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenregeling in te voeren, is absurd, omdat de meeste ZZP’ers gewoon schijnzelfstandigen zijn en feitelijk gewoon werknemer, waarvoor deze regelingen al 70 jaar gelden.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10