Zorgverzekering (werkkostenregeling)

Datum laatste wijziging: 18 augustus 2018  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Inkomensafhankelijke bijdrage
  2. Vergoeding inkomensafhankelijke bijdrage vervallen

Inkomensafhankelijke bijdrage

De vergoeding voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw mag onder de werkkostenregeling als eindheffingsloon worden aangewezen en daarmee worden ondergebracht in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dit heeft de Belastingdienst Rijnmond/kantoor Rotterdam op verzoek van BDO Adviesgroep Loon- & Premieheffing aangegeven.
Door het onderbrengen in de vrije ruimte is er geen loonbelasting/premie volksverzekeringen meer verschuldigd over de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Dit resulteert in een netto voordeel voor de werknemers.

Het gaat hier om relatief hoge bedragen, ten minste voor een gemiddeld bedrijf. Een organisatie met zeer hoge lonen (en daar 1,2% van) kan zich misschien zoiets veroorloven. Immers de premie (als bijtelling) bedraagt ongeveer 7%, uiteraard met een franchise (bovengrens).

Vergoeding inkomensafhankelijke bijdrage vervallen

Door de wet Uniformering van het loonbegrip (2013) (zie subrubriek Loonbegrip) vervalt het opnemen van de vergoeding voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dat komt omdat de Zvw-bijdrage dan een werkgeversheffing wordt en er geen sprake meer is van een vergoeding die tot het loon van de werknemer behoort.

Zie ook subrubriek Ziektekostenvergoeding.

Ga terug naar subrubriek Zorgverzekeringswet.