Zorgverzekering 2019    Arbeidsrecht 


Zorgverzekering 2020

Datum laatste wijziging: 5 september 2019  |  Trefwoorden: Zorgverzekering

Inhoud

  1. Maximale korting basisverzekering omlaag in 2020
  2. Keuze loondoorbetalingsplicht twee jaar verzekeren
  3. Zorgpremies in 2020 omhoog

Maximale korting basisverzekering omlaag in 2020

Minister Bruins van Volksgezondheid kondigde in 2018 aan dat de korting op zorgcollectiviteiten gaat veranderen. De maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering gaat per 1 januari 2020 van 10 naar 5 procent.

Keuze loondoorbetalingsplicht twee jaar verzekeren

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers ervoor kiezen om de loondoorbetalingsplicht van twee jaar te verzekeren via een nieuwe verzuimoplossing: de MKB Verzuim Ontzorg Verzekering.

De afspraken zijn:
  • De werkgever krijgt vanuit de verzekeraar een actieve en professionele ondersteuning op het gebied van re-integratie van de zieke werknemer. Bij langdurig verzuim krijgt iedere zieke werknemer begeleiding van een speciale casemanager.
  • De kosten van deze re-integratie activiteiten (voor zowel terug naar het eigen werk of een tweede spoortraject) komen voor rekening van de verzekeraar.
  • De overheid stelt jaarlijks (vanaf 2021) € 450 miljoen beschikbaar om de kosten voor werkgevers te verlagen. Met de ongeveer beschikbare € 1.000 per werkgever kan deze de nieuwe verzuimverzekering geheel of gedeeltelijk bekostigen.
  • Deze MKB Verzuim Ontzorg Verzekering is poortwachterproof. Als de werkgever de adviezen van de bedrijfsarts en verzekeraar opvolgt, vergoedt de verzekeraar een eventuele loonsanctie.
  • Er zijn afspraken gemaakt om onverwachte stijging van de premies voor de verzuimverzekering te beperken.

Zorgpremies in 2020 omhoog

De premie van de basis zorgverzekering stijgt in 2020 naar verwachting 118 euro per maand. Dat is ruim 3 euro per maand meer dan in 2019 het geval is.

Mensen met een collectieve zorgverzekering krijgen te maken met een dubbele stijging van hun zorgpremie en zijn waarschijnlijk meer dan 100 euro per jaar extra kwijt:
  • De stijging van de basispremies: + 37 euro
  • Daling van de collectiviteitskorting op de basisverzekering met 5 procent: + 70 euro
Zorgverzekeraar CZ stopt met geven van kortingen op de gemeentelijke zorgverzekering voor mensen met een minimuminkomen. De maatregel geldt voor heel Nederland, vertelt de woordvoerder van CZ, Marie-José van Gardingen. “De prijs van de collectieve verzekering voor minima staat niet meer in verhouding tot de kosten”.
Vele tienduizenden Nederlanders zijn de dupe van de maatregel. Door het wegvallen van de korting betalen zij in 2020 tot ruim 100 euro meer aan zorgpremie voor hun basisverzekering. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen als de basispremies in 2020 stijgen.

(Bron: Zorgwijzer)
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Zorgverzekering 2019    Arbeidsrecht