Nationale Atlas Volksgezondheid

Datum laatste wijziging: 7 september 2019  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Inhoud atlas
  2. Sport en bewegen
  3. Kosten Nederlandse gezondheidszorg vallen mee

Inhoud atlas

De Nationale Atlas Volksgezondheid geeft een geografisch beeld van zorg en gezondheid in Nederland. In deze atlas vindt men meer dan 1.000 kaarten die antwoord geven op vele 'waar-vragen' over de volksgezondheid en de gezondheidszorg: Waar leven de mensen het langst? Waar bevinden zich de ziekenhuizen? Waar worden de meeste medicijnen gebruikt? Waar zijn de mensen het zwaarst?

Sport en bewegen

Het onderwerp Sporten en bewegen bestaat uit zes onderwerpen: Sport- en beweegdeelname, Sport- en beweegaanbod, Gehandicaptensport, Sportzorg, Topsport en Beleid. Een instrument voor bestuurders, politici, beleidsmakers en professionals die meer inzicht willen hebben, situaties willen vergelijken en onderbouwde keuzes moeten maken voor beleid en praktijk. Aan de basis van deze onderwerpen ligt het SCP-rapport, Versterking data-infrastructuur Sport uit 2012. (Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

Kosten Nederlandse gezondheidszorg vallen mee

Hoeveel zorg kost, is onderdeel van de Nationale Atlas Volksgezondheid. Aanvullend bestaat er een originele wijze om de zorgkosten tussen de diverse landen te vergelijken, de zogeheten 'Heupindex'. Deze index vergelijkt het gemiddeld aantal uren dat een inwoner van een land moet werken om een heupoperatie te betalen.

Price waterhouse Coopers (PwC) heeft acht landen vergeleken. En wat blijkt, in Nederland moet men gemiddeld 304 uur werken om een heupoperatie te betalen. Daarmee scoort Nederland het beste van alle onderzochte landen. In het Verenigd Koninkrijk ligt dit aantal op 507 uur en in de Verenigde Staten zelfs op 1126 uur.

NB: PwC waarschuwt dat haar vergelijking een momentopname is.

Ga terug naar subrubriek Zorgverzekering.